Vänsterpartiet satsar på fler poliser Foto: TT

Vänsterpartiet satsar på fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill ha fler poliser. Redan i vårens budget vill man att polisen får 160 miljoner kronor extra, pengar som bland annat ska gå till närpoliser och att granska näthat.

– Vi vill satsa på polisen så att vi ökar deras möjligheter att utreda brott som man i dag kan utreda bättre. Det innebär att vi vill ha fler närpoliser i olika områden i Sverige som kan öka tryggheten och samarbeta nära med skola, socialtjänst och boende, och det innebär att polisen ska kunna bli bättre på att bekämpa hatbrott. När det gäller näthat så måste polisen ha bättre resurser, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Förslaget är en del av Vänsterpartiets och regeringens förhandlingar inför vårändringsbudgeten. Bland annat vill man satsa 50 miljoner kronor på fler närpoliser i framförallt 15 områden.

Ska utreda näthat

Man vill satsa 10 miljoner på förstärkt arbete mot hatbrott och 50 miljoner på fler specialiserade poliser som kan utreda näthat och arbetsmiljöbrott. Dessutom vill man satsa 50 miljoner på att polisen ska bli bättre på att granska så kallade illegala cabotagetransporter, det vill säga när utländska lastbilsåkerier gör otillåtna körningar i Sverige.

Samtliga förändringar säger man sig vilja ha på plats så snart som möjligt.

– Vi vill att man gör det redan i vårändringsbudgeten. Då ska det börja gälla i år, säger Jonas Sjöstedt (V).

”En rättvisefråga”

Varifrån kommer pengarna?

– De kommer från de intäkter vi har i budgeten. Vi har ju föreslagit en rad förstärkningar, skattehöjningar på kapital till exempel och för de som tjänar allra mest i Sverige.

Vänsterpartiet vill ha fler poliser, hur ofta händer det?

– För oss är det här en rättvisefråga. Det ska inte spela någon roll var i Sverige man bor, man har rätten att ha en väl fungerande polis i sin närhet, säger Jonas Sjöstedt (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.