Linda Snecker, riksdagsledamot (V). Foto: SVT

V vill ha nätombudsman

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill införa en nätombudsman som ett led i kampen mot att folk hängs ut och utsätts för kränkningar på nätet.

Förutom en nätombudsman vill Vänsterpartiet att lagstiftningen ses över – detta sedan flera länder börjat lagstifta för att straffa dem som lägger ut sexuella bilder eller filmer på internet mot den medverkandes vilja, så kallad hämndporr.

Riksdagsledamoten Linda Snecker, rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, anser att det behövs krafttag mot hämndporren som bygger på förnedring och skam, framförallt riktad mot kvinnor.

– Det behövs en nätombudsman för att stärka och öka kunskapen om näthat och brott på internet.

– Nätombudsmannen ska vara en myndighet med specialistkompetens med uppdrag att förbättra arbetsmetoder för att hat, hot och kränkningar via internet ska bekämpas. I dag är anmälningarna många men de leder sällan till åtal, säger Linda Snecker.

Fängelse

En nätombudsman ska ha till uppgift att öka kunskapen inom rättsväsendet och i samhället. Men för att bekämpa den här typen av brottslighet behövs en förändrad syn på övergrepp på internet.

Vänsterpartiet vill nu att frågan prövas som sexualbrott istället för förtalsbrott. Det skulle innebära att den som döms kan få fängelse.

– Att sprida bilder med sexuellt innehåll för att hämnas på en före detta partner är en fruktansvärd kränkning och kan vara förödande för den enskilda. Det går inte att blanda ihop frivilliga sexuella situationer med ofrivilliga.

– Lagstiftningen måste vara progressiv och hänga med i samhällsutvecklingen. Det gör den inte idag utan är många gånger tandlös, säger Linda Snecker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.