Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

V: ”Vinstjakten ska bort ur välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

En begränsning på vinster i välfärden på åtta procent kan bli verklighet. Ett tak som vänsterpartiet är skeptiska till – Jag och Stefan Löfven har tagit i hand på att vinstjakten ska bort ur välfärden. Jag räknar med att han håller det löftet, säger Västerpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till SVT:s Aktuellt.

Privata företag inom välfärden har tillsammans med Svenskt Näringsliv kritiserat ett lågt vinsttak inom välfärdsföretag.

– Det finns inget positivt med det här, det är ett angrepp på äganderätten, säger Carola Lemne som är VD på Svenskt Näringsliv.

På andra sidan debatten står Jonas Sjöstedt. Men även han menar att förslaget är ofördelaktigt. Han tycker att en begränsning på åtta procent skulle vara att bryta det löfte som regeringen gett Vänsterpartiet.

– Vi har kommit överens om att man bara ska få tillbaka de pengarna man satt in med en låg ränta, om utredningen föreslår något annat så har de inte gjort sitt jobb ordentligt, säger han till Aktuellt.

Åtta procent är alltså för mycket?

– Ja, det låter för mycket.

Söker efter kompromisser

Allianspartierna och Sverigedemokraterna vill inte ha något vinsttak alls. Samtidigt står regeringen i mitten och försöker hitta en kompromiss.

– I dag gör välfärdsbranschen en övervinst på 15 miljarder, framför allt inom små företag. Det är detta som regeringen vill komma bort från samtidigt som de vill behålla valfriheten. Det är den svåra balansgången, säger SVT:s politiska kommentator Margit Silberstein.

Svårigheter att komma överens

Och det verkar bli svårt för regeringen att göra alla parter nöjda i frågan om vinster i välfärden, menar SVT:s inrikespolitiska kommentator.

– Löfven vill ha en överenskommelse över blockgränserna, men att Moderaterna och Vänsterpartiet ska komma fram till samma ståndpunkt i den här frågan är nästan en omöjlighet, säger Margit Silberstein.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.