Foto: TT

Vaccinbevis kan införas i kollektivtrafiken

Publicerad

Regeringen vill göra det tillåtet att kräva att de som reser med långväga kollektivtrafik har vaccinerat sig mot covid-19.

Resebolagens möjlighet att ställa vaccinkrav ska införas om smittspridningen förvärras ytterligare, enligt förslaget.

Regeringen har nyligen aviserat att vaccinbevis kan komma att krävas för inträde till flera verksamheter, däribland serveringsställen och handelsplatser, om smittspridningen av covid-19 ökar från dagens nivåer.

I en promemoria på torsdagen föreslår regeringen att vaccinbevis även ska kunna krävas i kollektivtrafiken. Förslaget går ut på att operatörer som bedriver långväga kollektivtrafik ska få möjlighet att själva bestämma om resenärer ska behöva uppvisa vaccinbevis, under förutsättning att Folkhälsomyndigheten beslutat att kravet ska få ställas.

Nya smittskyddsåtgärder

”Skälet är att det inte kan uteslutas att smittläget är sådant att alternativet till vaccinationsbevis är att kraftigt begränsa kollektivtrafiken, vilket inte är önskvärt”, skriver socialdepartementet.

Regeringen vill dessutom att det ska finnas beredskap för att återinföra krav på smittskyddsåtgärder i kollektivtrafik med buss eller tåg som överstiger 150 kilometer, sedan de tidigare bestämmelserna om smittskyddsåtgärder i kollektivtrafiken upphörde att gälla i somras.

Krav infördes nyligen

”Verksamheten ska så långt som möjligt bedrivas på ett sådant sätt att trängsel undviks och att människor kan hålla ett från smittskyddssynpunkt säkert avstånd från varandra”, skriver socialdepartementet.

Sedan den 1 december krävs uppvisande av vaccinbevis för inträde till konserter, idrottsmatcher och andra samlingar inomhus med fler än 100 deltagare. Arrangörer kan dock avstå från krav på vaccinbevis genom att välja att införa olika typer av begränsningar i form av högst antal personer per kvadratmeter och krav på avstånd mellan sällskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.