• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

I dagarna kan det bli uppemot 30 grader varmt på vissa håll i Sverige. Foto: TT, Bosse Bäck/SVT

SVT:s meteorolog: ”Även nästa vecka blir det sol och värme”

Uppdaterad
Publicerad

Är du soldyrkare? Passa då på och njut – snart drar ett regnoväder med åska in västerifrån.
– Men det är en viss osäkerhet. Det blir en kamp mellan öst och väst, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Sedan i helgen har många fått njuta av sol och höga temperaturer. Dock är den varmaste dagen hittills fortfarande den 20 april – då hade Oskarshamn i Småland 27,2 grader varmt. Men ett nytt årshögsta är inte långt borta, enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– Det kan lokalt bli nära 30 grader varmt på vissa håll och nästan molnfritt. Blir det inte i dag så blir det definitivt i morgon.

Kamp mellan öst och väst

Och det är varmt i hela landet, berättar Stenborg. Varmast är det i Västra Götaland, men även i norra Sverige är det över 20 grader varmt – ända upp till södra Lappland. Men det finns en viss osäkerhet i om solen och värmen håller sig kvar under fredagen.

– Ett område med regnskurar, och lokalt även åska, är på gång och drar in under eftermiddagen i morgon och på fredagen.

Skurarna drar sedan vidare upp över landet. Hur långt regnet sträcker sig finns det dock en viss osäkerhet kring.

– Det blir en kamp mellan stabilt väder i öster och regn och skurar västerifrån. Så frågan är exakt var regnet kommer slå till och hur långt österut skurarna kommer att nå. Troligen så är det främst västra delarna av landet som får regn, säger Per Stenborg.

Värmen håller i sig ett tag till

Regnet blir dock kortvarigt. Redan under lördagen blir det åter uppehåll igen – i hela landet. Och värmen stannar ett tag.

– Även nästa vecka blir det mycket sol och värme i landet. Men det blir inte lika soligt som i dag och i morgon, säger han.

Så ut och njut – för sommaren är nu verkligen på ingång i stora delar av landet. Redan i helgen blev det sommar i hela Götaland, delar av Svealand och även vissa delar i sydöstra Norrland.

– Sommaren har nått en bra bit upp. Det är kanske lite tidigt, men inte ovanligt, säger Per Stenborg.

Men vad händer då med all snö i norra Sverige, när det blivit varmt så här snabbt?

– Snön smälter väldigt fort just nu. Det bidrar till en besvärlig vårflod, precis som väntat med tanke på att det var en snörik vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer