Anna Mia Ekström säger att det indragna stödet till hivbekämpning på bara tre månader orsakat tusentals dödsfall och hundratusentals nya smittade.
– När jag var i Uganda för första gången för 25 år sedan slogs jag av att vägen från flygplatsen kantades av likkistor för barn. Jag såg unga mammor som låg och dog på golvet med bebisar som kravlade på dem och försökte få kontakt. Efter det har jag ägnat min karriär åt hiv för där vill man inte hamna igen, säger hon.
Akut brist på bromsmediciner
Men på den senaste resan till Uganda i februari i år mötte hon föräldrar som tog sina barn ur skolan eftersom de räknar med att både de själva och barnen kommer att dö i avsaknad av medicin.
– Det är jättebråttom att få igång utdelning av hiv-mediciner igen. Amerikanerna har lämnat ett kaos efter sig. Man har inte bara förbjudit hundratusentals sjukvårdsarbetare att gå till jobbet, man har också lagt munkavle på dem och raderat datasystem som byggts upp under decennier.
Saknar resurser för övervakning
Förutom hiv har även kampen mot andra smittsamma sjukdomar som ebola och mpox drabbats av det kapade biståndet.
– USA finansierade en väldigt stor del av övervakningssystemen. Det händer något nytt nästan varje månad men nu har man inte resurserna att följa utvecklingen. Då är det dålig tajming att Sverige och andra länder drar ner på sitt hälsobistånd.
Sveriges biståndsminister Benjamin Dousa (M) säger att farten och dramatiken i den amerikanska neddragningen är allvarlig. Andra länder har inte fått tid att förbereda sig eller ta över.
– Det här kan bli en hälsorisk även för USA och för Europa. Men från Sveriges sida skulle vi behöva lägga hela vår statsbudget för att täcka allt, säger han.
Minskar biståndet med tre miljarder
Sverige har valt tre områden där man vill satsa mer för att stötta upp: livräddande insatser, stöd till Ukraina samt flickors och kvinnors rättigheter. Men det samlade biståndet från Sverige kommer att sänkas från 56 till 53 miljarder kronor nästa år.
Anna Mia Ekström tycker att regeringen bör tänka om nu när spelplanen har ändrats.
– Det är inte mycket pengar. Delar man upp 120 miljarder på alla EU-länder blir det fyra miljarder var. Det är fyra gånger mer än vad svenskarna lade på påskgodis förra veckan.