Foto: TT

Vädret framöver: Varmt – men med korta, kalla pauser

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna chockhöjdes temperaturen och vissa platser i landet mätte nära 30 grader. På fredag försvinner värmen men det dröjer inte länge förrän den är tillbaka.

En ny värmebölja har slagit till över Sveriges södra delar, men framöver kan det även bli kortare perioder av kallare väder.

Under torsdagen och fredagen märks det att Sverige är ett avlångt land – de höga temperaturerna i söder halveras längre upp i landet.

– Det blir en tillfällig dykning i temperaturen i hela landet under helgen, men framemot måndag kommer värmen att återvända, även i norr, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Risk för uteblivet regn

Den närmaste tiden kommer att bjuda på mycket sol och höga temperaturer, som plötsligt byts ut till kalla brisar och möjligen skurar.

– Det kan bli en sommar med böljande väder där varma högtryck avlöser varandra med kortare, betydligt kallare avbrott emellan, säger Nitzan Cohen.

Det finns en risk att regnskurar överlag uteblir. Eftersom högtrycken kommer tätt efter varandra ser det aldrig ut att bli en ordentlig paus för nederbörd.

– Tendensen är att vi går mot varmare väder, men det finns en del osäkerheter i prognosen också, så det kan komma att bli regn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.