”Våga fråga äldre familjemedlemmar vad som är viktigt för dem”

Uppdaterad
Publicerad

Att ge sjukhusvård till de äldsta och mest sköra coronasmittade är inte alltid rätt väg att gå. Nu uppmuntrar akutläkaren Katrin Hruska anhöriga att våga ställa de jobbiga frågorna till sina äldre familjemedlemmar.

– Det är viktigt att tänka på det här innan det händer, för när den gamla åker till sjukhus så har man svårt att få kontakt, säger hon i Aktuellt.

Coronaviruset har letat sig in på flera av landets äldreboende. Många av de gamla som smittas kommer aldrig in på sjukhus utan avlider på boendet eller i sina hem.

– De äldre multisjuka patienterna mår inte bra av den behandling vi kan ge dem. Att ligga på en hård brits, de kan ramla, de kan bli förvirrade. Och de tolererar absolut inte någon avancerad respiratorvård, säger akutläkaren Katrin Hruska.

Coronapandemin

”Anhöriga kan inte hälsa på”

Istället kan de mest sköra patienterna erbjudas syrgas och god omvårdnad, men enligt Katrin Hruska är det inte alltid det bästa för dem att komma till sjukhus. Nu uppmanar hon anhöriga till äldre multisjuka att ha ett samtal redan nu om vad som är viktigt för dem.

– Man får fundera över, om man har en sjukdom som gjort att många coronasmittade sedan har avlidit, ska man göra det på sjukhus där anhöriga inte kan komma och hälsa på, eller vill man göra det i hemmet.

”Vad skulle din mamma ha velat”

Hon menar att även om det kan vara jobbiga frågor att ställa så är det bäst att göra det i förväg.

– Det är bättre om man har det samtalet innan än om någon ringer från sjukhuset och frågar ”vad skulle din mamma ha velat”, för då är man inte beredd att svara på de frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet