Valaffischer vid Sergels torg i Stockholm vandaliserades natten till tisdagen. Foto: Fredrik Persson / TT

Valaffischer revs ner på Sergels torg

Uppdaterad
Publicerad

Natten till tisdagen saboterades Liberalernas valkampanj i Stockholm när samtliga valaffischer på Sergels torg revs ner.

Skadegörelsen utgör ingen isolerad händelse. Fem av åtta riksdagspartier anser att sabotaget av valmaterial är mer omfattande i år än under tidigare valrörelser.

Inför affischeringsstarten den 12 augusti campade unga liberaler på Sergels torg i centrala Stockholm för att i konkurrens med socialdemokratiska ungdomar knipa de bästa platserna för sitt partis valaffischer. Knappt två veckor senare är samtliga 50 affischer nerrivna.

– Vi är jätteledsna och arga. Vi är i denna valrörelse tillsammans, och oavsett politisk färg måste respekten för demokratin gälla alla, säger Lovisa Lanryd, valledare på LUF Storstockholm som under förmiddagen kommer arbeta med att sätta upp affischerna igen.

Val 2018 – #dinröst

– Det är bedrövligt att människor förstör och skräpar ner, och det känns desto viktigare att stå upp mot dem som försöker störa det demokratiska samtalet och som saboterar, säger Lotta Edholm (L) oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

En känsla

Att valaffischer och valstugor vandaliseras förekommer alltid under valrörelser. Men företrädare för såväl Miljöpartiet och Socialdemokraterna som Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna upplever att omfattningen av skadegörelsen är större i år än vid tidigare val.

– Det har väl att göra med ett hårdare samhällsklimat. Jag tror att det handlar om politikerförakt som ger sig uttryck i sabotage, säger Carolina Bruseman, valsamordnare i Miljöpartiet.

Även Socialdemokraterna har en känsla av att det är mer skadegörelse än vanligt. Kristdemokraterna har enligt uppgift fått rapporter om ”mer sabotage nu än tidigare”. Moderaterna och Centerpartiet är mer försiktiga och även om de också har flera exempel på sabotage vill de inte ge en samlad bild av läget. Vänsterpartiet säger att deras rutin är att inte svara på frågor som ”rör vår säkerhet”.

Valarbetare angripna

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge hävdar att hans parti är värst drabbat. I Linköping misstänker polisen att någon avsiktligt har bränt ner en av SD:s valstugor och enligt Vinge har flera volontärer blivit hotade när de delat ut partiets material.

– Det vi kan konstatera är att vi fått fler stugor och affischer vandaliserade än tidigare och vi har också fler aktivister som har blivit angripna. Sedan är det svårt att säga om det beror på att frekvensen har ökat eller om det beror på att vi har vuxit och syns och hörs mer, säger Henrik Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet