Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra och partiets integrationspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Väljarna litar mer på en M-ledd regering

Uppdaterad
Publicerad

En moderatledd regering skulle, enligt väljarna, vara bättre både på att styra Sverige och sköta landets ekonomi. Det visar en opinionsmätning från Sifo som SVT Nyheter har beställt. En förklaring är att Sverigedemokraternas sympatisörer föredrar en M-ledd regering.

Statsminister Stefan Löfven (S) får ringa in det nya året med dystra siffror. Den enda fråga där väljarna tycker att hans regeringsalternativ är det bästa är när det gäller välfärden. I alla andra frågor som Sifo har undersökt säger de tillfrågade att de föredrar en moderatledd regering,

Enligt partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) beror det på att regeringen har behövt fatta en del tuffa beslut.

– Just nu pågår ett ganska stort arbete med att faktiskt få ordning på det arv vi fick efter en borgerlig regering. Vi har gjort flera stora reformer för att faktiskt få ordning och reda på Sverige, men det finns mer kvar att göra.

Så det är alliansregeringens fel att väljarna tappar i förtroende för er i samtliga frågor som Sifo undersökt?

– Många av de åtgärder som regeringen gör nu kommer att visa resultat 2018, men det har också varit stora utmaningar där vi fick ärva ett underskott och där det har varit en flyktingkris. Där stod Sverige inte tillräckligt bra rustat på grund av att Moderaterna hade valt att prioritera skattesänkningar framför välfärdssystemen.

S: Flyktingsituation påverkar

På frågan vem som är bäst på att styra landet svarar 31 procent av de drygt tusen tillfrågade en S-ledd regering. Det är en minskning med fem procentenheter sedan förra året och tio procentenheter lägre än de som säger att en M-ledd regering gör det bäst. Övriga är osäkra eller vet inte.

Även när det gäller frågan om vem som är bäst på att sköta landets ekonomi vinner Moderaterna. 48 procent tycker att en M-ledd regering gör det bäst medan 29 procent föredrar Socialdemokraterna, en minskning med fyra procentenheter sedan förra året.

– Jag tror att det kan finnas en oro bland väljarna kring hur vi ska klara flyktingsituationen och det är en oro som har vuxit under året. Därför är det viktigt att kunna visa att vi nu har ett överskott, trots de ökade kostnaderna för flyktingarna, men också att vi har kunnat revidera ner kostnaden för migrationen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annat svar kring välfärd

Moderaterna vinner även jobbmatchen med 40 procent mot 34 procent, men när det gäller att trygga välfärden tar en S-ledd regering hem matchen med 44 procent mot Moderaternas 29 procent, vilket är fyra procentenheter lägre än förra året.

– Mätningar kommer och går. Vi har som störst förtroende i frågor om ekonomi, jobb, säkerhet och trygghet men vårt ledarskap är viktigt även när det gäller att ha ordning och reda i välfärden, inte minst i skolan, säger partiledaren Anna Kinberg Batra (M).

SD-väljare avgörande

I samtliga frågor som Sifo har undersökt har Sverigedemokraternas väljare en avgörande betydelse.

– I välfärdsfrågor ligger SD:s väljare närmare de rödgröna. I de andra frågorna så blir det tydligare att SD-väljarna kommer allt närmare alliansen. I valet mellan de stora alternativen väljer de då en M-ledd regering, säger Toivo Sjörén, analyschef på Sifo.

För Anna Kinberg Batra (M) blir det en intäkt för att fortsätta försöka locka tillbaka de väljare som gått från Moderaterna till Sverigedemokraterna.

– Vill man ha mig som statsminister och en alliansregering efter nästa val, då kan man inte rösta på andra partier, säger hon.

Värt att notera är också att andelen som är tveksamma eller inte vet vilket regeringsalternativ som är bäst har ökat sedan förra året. Nu är det närmare en tredjedel som uppger det i flera av frågorna.

Undersökningen är genomförd i Kantar-Sifos slumpmässigt valda webbpanel. Det var 1017 intervjuer som gjordes 13 till 15 december 2016. Siffrorna inom parentes är från mätningen som gjordes 2015.

Vem är bäst på styra landet?

Moderatledd regering: 41 procent (42)

Socialdemokratiskt ledd regering: 31 procent (36)

Tveksam/vet ej: 27 procent (22)

Vem är bäst på att sköta landets ekonomi?

Moderatledd regering: 48 procent (48)

Socialdemokratiskt ledd regering: 29 procent (33)

Tveksam/vet ej: 23 procent (19)

Vem är bäst på att sköta sysselsättningen?

Moderatledd regering: 40 procent (42)

Socialdemokratiskt ledd regering: 34 procent (34)

Tveksam/vet ej: 25 procent (20)

Vem är bäst på att trygga välfärden?

Moderatledd regering: 29 procent (33)

Socialdemokratiskt ledd regering: 44 procent (47)

Tveksam/vet ej: 27 procent (20)

Vem är bäst på att skapa en bra skola?

Moderatledd regering: 36 procent (34)

Socialdemokratiskt ledd regering: 34 procent (40)

Tveksam/vet ej: 30 procent (26)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer