Valu: Ämne för ämne

Uppdaterad
Publicerad

Hur har olika väljargrupper röstat? Vilka väljare har bytt parti? Vilka är egentligen de viktigaste frågorna för väljarna? Här hittar du svaret på dessa frågor – och flera till –i SVT:s stora vallokalsundersökningen Valu.

På valkvällen presenterades SVT:s vallokalsundersökningen – Valu. Det är mellan 10 000 och 15 000 väljare som anonymt får besvara en enkät med 40 frågor, bland annat om vilket parti man röstat på, vilka sakfrågor som är viktigast för en och vilken partiledare man föredrar.

Valun har gjorts sedan 1991 och genomförs över hela landet. Intervjuerna görs både under förhandsröstningen och på själva valdagen.

Val 2018 – #dinröst

Här sammanställer vi undersektioner av Valun.

Viktigaste frågorna

Vilka frågor har påverkat väljarna mest i valet av parti? Här jämför vi de ämnen som haft störst betydelse i de fem senaste valen.

https://www.svt.se/special/valu2018-valjarnas-viktigaste-fragor

Höger/vänster

Hur placerar sig väljarna själva på den så kallade vänster-högerskalan? Här kan du välja ett parti för att se hur det förändrats sedan valet 2010.

https://www.svt.se/special/valu2018-vanster-hoger

Så har olika väljargrupper röstat

Vad röstar de unga på? Och vilket parti är populärast bland kvinnor? Här kan du titta närmare på olika väljargrupper.

https://www.svt.se/special/valu2018-valjargrupper

Bäst politik enligt väljarna

Väljarna tycker att partierna är olika bra inom olika ämnen. Här kan du se hur fördelningen ser ut.

https://www.svt.se/special/valu2018-bast-politik

Vilka väljare har bytt parti?

Hur har väljarna rört sig mellan partierna i valen 2014 och 2018? Klicka på ett parti och se var väljarna kom ifrån – eller var de tog vägen.

https://www.svt.se/special/valu2018-valjarstrommar

Vilka väljare valde parti senaste veckan?

Långt ifrån alla vet vad de ska rösta på i god tid innan valet. Här kan du se hur stor andel av varje partis väljare som bestämde sig under den sista veckan.

https://www.svt.se/special/valu2018-sa-manga-bestamde-sig-sista-veckan

Förtroendet för politiker fortsätter sjunka

Hur har förtroendet för svenska politiker sett ut de senaste årtiondena? Och hur skiljer det sig beroende på vilket parti man röstar på? Linjen visar hur stor andel av väljarna som säger att de har ”mycket stort” eller ”ganska stort” förtroende för politiker.

https://www.svt.se/special/valu2018-fortroende-for-politiker

Hela Valun

Här hittar du Valun i sin helhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet