Foto: SVT

Vanligt med våld i tvångsvården

Uppdaterad
Publicerad

Våld och hot mot personal är vanligt förekommande inom den statliga tvångsvården. Det visar nya siffror som SVT tagit del av. Men långt ifrån alla incidenter polisanmäls. Efter ett beslut av tillsynsmyndigheten IVO är personalen osäker på vad som egentligen går att polisanmäla.

Inom den statliga tvångsvården, eller SiS, är våld och hot vanligt förekommande. Förra året inrapporterades nästan 958 incidenter. Ungefär fem procent av dem polisanmäldes.

Det finns en våldproblematik hos de här ungdomarna och vi jobbar mycket med det så att de ska hitta alternativa vägar. Ibland, inte ofta, hamnar vår personal i skottgluggen och då kan det gå hett till, säger Eleonor Johansson som är institutionschef på Brättegården.

Brättegården är ett LVU-hem som ligger strax utanför Vänersborg. Just nu tvångsvårdas 27 tjejer där i åldrarna 14 till 20 år. De som vårdas inom SiS har ofta antisociala beteenden och problem med kriminalitet och droger.

Krävdes fyra för att avbryta misshandel

I höstas började en 16-årig flicka bråka med en i personalen på Brättegården. Plötsligt hoppar hon på en behandlingsassistent och slår till henne i hårt i ansiktet. Behandlingsassistenten ramlar bakåt in i en tv-bänk och det krävs fyra ur personalen för att avbryta den påbörjade misshandeln.

Eleonor Johansson polisanmälde flickan och uppgav då hennes namn för polisen. Samtidigt JO-anmälde hon sig själv för att få reda på om hon brutit mot sekretesslagstiftningen.

– I vissa lägen är det nödvändigt för oss för att kunna bedriva den här verksamheten att kunna lagföra sådant som är brottsligt, när det gäller misshandel av personal, säger Eleonor Johansson.

Ingen ordentlig sekretessbedömning

Anledningen till JO-anmälan är ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som kom förra sommaren. De var kritiska till att Brättegården hade polisanmält en 14-årig tjej för en liknande händelse utan att ha gjort en ordentlig sekretessbedömning.

– I det här fallet svarade man från SiS sida att man närmast rutinmässigt gjorde polisanmälningar när en ungdom exempelvis hade gett sig på personalen. Det kan man inte göra om man inte har stöd för det i sekretesslagen, säger Karin Gunnervik, inspektör på IVO avdelning Sydväst.

IVO anser att personalen på SiS bland annat ska ta hänsyn till den intagnes ålder och händelsens allvar när de lämnar ut sekretessklassade uppgifter.

– Det finns undantag i sekretesslagen när en myndighet eller en socialtjänstverksamhet får lämna ut uppgifter som normalt är sekretessbelagda. Men det måste finnas en bedömning så att det finns ett lagstöd när man gör det de gångerna, säger Karin Gunnervik.

Kan vara en försäkringsfråga

SiS centrala skyddsombud Jimmy Haller anser att våld mot personal alltid ska polisanmälas. Dels för att personalen ska känna sig trygg på sin arbetsplats. Men det kan också vara en försäkringsfråga.

– Försäkringsbolag frågar ju ofta om det har polisanmälts och de vill ta del av polisanmälningar. Om man kan tänka sig att om en misshandel inte är anmäld att det kan bli komplicerat för individen, säger Jimmy Haller.

JO utreder just nu ärendet och Eleonor Johansson hoppas att deras beslut ska klargöra när det är okej att polisanmäla en intagen.

För oss är problemet att veta hur man gör en sådan här sekretessbedömning. Vad är det för situationer som gör att man är förhindrad att göra en polisanmälan, säger Eleonor Johansson.

Till dig som jobbar inom socialtjänsten eller SiS. Har du blivit utsatt för våld eller hot på din arbetsplats och polisanmält händelsen? Hur gick det med polisanmälan? Hör av dig till jonas.sverin@svt.se

Det här SiS

  • Statens institutionsstyrelse, SiS, är en statlig myndighet som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och behandling av ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem.
  • SiS särskilda ungdomshem tar emot ungdomar med psykosociala problem, till exempel missbruk och kriminalitet. Det finns 24 särskilda ungdomshem i Sverige med drygt 600 platser. De flesta platserna är låsbara.
  • Drygt tusen män och kvinnor blir varje år tvångsomhändertagna med stöd av LVM och placerade på något av SiS LVM-hem. Totalt finns elva LVM-hem i Sverige med drygt 300 platser för abstinensbehandling, motivationsarbete eller utslussning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.