Vänsterpartiet ändrar principbeslut om vapenstöd

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade nej till att skicka vapen till Ukraina av riksdagspartierna. Men efter ett extrainsatt partistyrelsemöte på tisdagen kommer besked om att tidigare principbeslut nu ändras.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet att det nya beslutet möjliggör ställningstaganden om extraordinära åtgärder, vilket inkluderar att skicka vapen.

– Med stöd i folkrätten och FN-stadgan har principen om angripna staters rätt att försvara sig, varit en bärande del av även svensk utrikes- och säkerhetspolitik. När verkligheten förändras är det viktigt att kunna ompröva beslut. Sverige ska kunna stå enade bakom vårt stöd till Ukraina, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar i ett pressmeddelande.

Det var på söndagen som partistyrelsen tog beslut om att stå fast vid beslutet om principen att inte exportera vapen. 13 ledamöter röstade då mot vapen till Ukraina i måndagens omröstning i riksdagen. Fem ledamöter lade ner sina röster och nio var frånvarande, något som ledde till en interndebatt blossade upp.

– Det fanns olika uppfattningar, och jag har all respekt för att det här är viktiga principer som kan vara svåra att bryta emot, men jag är helt övertygad om att vi nu fattat rätt beslut, skriver Dadgostar i pressmedelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.