Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Industri och pensioner stod i fokus under Nooshi Dadgostars (V) tal. Varför tog inte feminism och hbtq-frågor samma plats? Se Dadgostar svara i klippet.

Vänsterpartiet kräver höjda pensioner

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet kommer uteslutande att ingå i regeringssamarbeten som har för avsikt att fortsätta höja pensionerna, framhöll ledaren Nooshi Dadgostar i sitt inledningstal på partikongressen.

Vänsterpartiet vill förändra Sverige på riktigt. Det budskapet underströk Dadgostar gång på gång när hon öppningstalade på partiets digitala kongress från Folkets hus i Stockholm på fredagen.

– Klimatomställningen kommer att få ned våra utsläpp. Vi människor är överlevare, vi kan ställa om, vi har möjligheterna, vi har kunskaperna, sade v-ledaren.

Villkoret för regeringssamarbete

Vidare gjorde hon i sitt tal klart för väljarna att hon är beredd att kompromissa, men att partiet har ett tydligt villkor för att ingå i ett regeringssamarbete.

– Vi kommer enbart att ingå i regeringssamarbeten som fortsätter höja pensionerna, sade hon.

Mycket av det Dadgostars sade i sitt tal var förväntade budskap, enligt SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– Hon sade det vi tog upp inför talet, att Vänsterpartiet bara kommer att släppa fram en statsminister som lovar att höja pensionerna.

Vänsterpartiets kongress pågår digitalt till söndag den 6 februari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer