20 procent av alla gymnasieelever i årskurs tre har blivit utsatta för sexövergrepp, visar studien gjord på 6.000 elever. Foto: TT / SVT

Var femte gymnasieelev har blivit utsatt för sexuella övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Var femte gymnasieelev i årskurs tre har blivit utsatt för sexuella övergrepp någon eller flera gånger under sin uppväxt. Det visar en studie bland 6.000 gymnasieelever i årskurs tre. Men oron för att den ökande internetanvändningen har ökat riskerna för unga att utsättas för övergrepp tonas ned av forskarna.

En av fem ungdomar som går sista året på gymnasiet har någon gång utsatts för sexuella övergrepp, enligt en ny studie från Linköpings och Lunds universitet.

– Vi önskar att det vore nollsiffror, säger Carl Göran Svedin som är professor i barn- och ungdomspsyikatri och en av författarna bakom studien som presenteras idag. 

– Men vi ser heller inga tendenser till att det ökar och när det gäller nätet så är en del ungdomar mer försiktiga idag än tidigare. Men vi ser också att nästan 30 procent av flickorna uppger att det utsatts för sexuella övergrepp och tio procent av dem för grova övergrepp som våldtäkt.

Mer försiktiga

Att ungdomar är mer försiktiga när det gäller att exponera sig själv på nätet bekräftas av Ellen och några av hennes gymnasiekompisar som vi träffar på ett fik där de sitter och förbereder ett grupparbete. 

– Vi har växt upp med internet och föräldrar som alltid tjatar om att man ska vara försiktig så jag tror nästan att vi är försiktiga utan att tänka på det. Att man liksom vet vad man ska hålla sig borta ifrån. 

Återkommande studie

Det är tredje gången som samma forskarlag från Linköpings och Lunds universitet undersöker ungas erfarenhet av sexuella övergrepp och sexuell exploatering, både på och utanför nätet, i en enkätstudie bland ett representativt urval av 6.000 elever i årskurs 3 i gymnasiet. De förra undersökningarna gjordes 2004 och 2009. 

För att kunna jämföra och studera utvecklingen är många av frågorna desamma år från år. Andra är nya. 

Till exempel är det första gången man frågar ungdomar i en så stor studie om sex som ett sätt att skada sig själv.

Sårbar grupp

Omkring två procent av ungdomarna säger att de har ett destruktivt sexuellt beteende där en del utsätter sig för både farliga och hotfulla situationer. En liten men mycket sårbar grupp enligt forskarna. 

– När vi jämför olika grupper som vi har studerat, till exempel de som är utsatta för sexuella övergrepp och de som exploateras genom att ha sex mot ersättning så utmärker sig de som skadar sig själva genom sex. De är den grupp som mår sämst, säger Linda Jonsson som är doktor i barn- och ungdomspsykiatri. 

Det är en liten men mycket sårbar grupp som vi måste bli mycket bättre på att stötta enligt Linda Jonsson. Enligt henne gäller det först och främst att få ungdomarna att våga berätta för att kunna veta hur man ska kunna hjälpa dem. 

Våga tala

Både forskarna och de gymnasieelever vi träffar är överens om vikten av att våga prata om sexuella övergrepp och lyssna på dem som är utsatta. Vuxna inom vården och skolan måste bli mycket bättre på att möta och ställa frågor, även de svåra, till unga som signalerar att de mår dåligt. 

– Även om ungdomarna inte vill svara på de svåra frågorna så måste man fråga, säger Carl Göran Svedin. Genom att fråga visar man att man förstår vad den unge varit med om vilket gör det lättare för denne att komma tillbaka och berätta en annan gång. 

– Att inte våga berätta kan bero på att det är så skamfyllt att vara utsatt fast det borde vara så att man inte ska våldta, inte ska akta sig för att bli våldtagen, säger Johanna, en av gymnasieeleverna som vi träffar på fiket. 

Hon får medhåll av Zandra Kanakaris som är verksamhetschef på ”1000 Möjligheter” som är en stödorganisation dit utsatta ungdomar kan vända sig för att få stöd via chat, mejl, telefon eller terapisamtal på organisationens mottagning. 

– Det återkommer ständigt i våra kontakter med de unga, att man känner skam och skuld och tar på sig ett ansvar som man inte alls har för det är ju förövaren som bär det här ansvaret.

Fler killar

Till  ”1000 Möjligheter” vänder sig mest tjejer, men även fler och fler killar och ungdomar som inte vill definiera sig enligt den gängse könsnormen. Kompisar till personer som utsatts för övergrepp är också välkomna att höra av sig eftersom många utsatta hellre väljer en kompis än en vuxen att anförtro sig åt, vilket kan bli tufft för kompisen. 

– Jag tror att det kan kännas väldigt skönt för personen som varit med om en jobbig händelse att berätta det även om personen känner sig skamsen, säger Thea som vi träffar på fiket. Det är så viktigt att prata om det, även om det kan kännas tungt för kompisen som lyssnar. Men det kan vara ett sätt att få hjälp. Att som kompis stötta personen att ta steget och söka hjälp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.