Var fjärde kvinna uppger sig ha blivit sextrakasserad på jobbet enligt en undersökning från tidningen Kollega. Foto: SVT

Var fjärde kvinna sextrakasserad på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

I en ny undersökning som har gjorts bland fackförbundet Unionens medlemmar uppger nästan en fjärdedel av kvinnorna att de någon gång har utsatts för sexuella trakasserier på jobbet.

Sexuella trakasserier kan till exempel vara att utsättas för ovälkommen fysisk beröring eller jargong och kommentarer med sexuella anspelningar. I tidningen Kollegas nya undersökning bland medlemmar i fackförbundet Unionen säger sig 23 procent av kvinnorna ha utsatts för den här typen av händelser på jobbet.

– Jag blir inte förvånad. Jag hade nog trott att det var fler också. Men det är en förhållandevis hög siffra, säger Anneli Häyrén Weinestål, forskare i genusvetenskap.

Hälften av kvinnorna uppger i undersökningen att de inte har sagt ifrån till den som trakasserar.

Vill inte stöta sig

– Det är oftast så att den som trakasserar har mycket makt, hög maktposition eller makt på annat sätt, då vill man inte stöta sig med den personen, det blir svårt, det blir besvärande, säger Anneli Häyrén Weinestål.

Bara fyra procent av männen i undersökningen uppger att de har blivit sextrakasserade på jobbet. Men det kan finnas ett mörkertal, menar hon:

– Jag tror det är fler än fyra procent. Det är bara det att vi har svårt att förstå att trakasserier är något som män kan drabbas av.

Nolltolerans viktigt på jobbet

Att komma åt problemet med sexuella trakasserier är svårt. Här är arbetsgivarens inställning mycket betydelsefull, menar Anneli Heyrén Weinestål.

– Det man skulle behöva är organisationer som säger klart och tydligt att vi har en nolltolerans, vi arbetar med problemet, vi kommer inte acceptera att det förekommer,  och att man också visar det från högsta ledningen och neråt, säger hon.

Fakta om undersökningen

1.035 slumpmässigt utvalda medlemmar i Unionen tillfrågades av Novus, på uppdrag av tidningen Kollega.

23 procent av kvinnorna och 4 procent av männen uppgav att de själva någon gång utsatts för sexuella trakasserier på sitt tidigare eller nuvarande arbete.

55 procent av kvinnorna och 57 procent av männen hade utsatts för fysisk beröring, 63 procent av kvinnorna och 61 procent av männen hade utsatts för för verbala trakasserier.

46 procent av kvinnorna hade sagt ifrån till den som trakasserade, 50 procent hade inte gjort det. För männen var motsvarande siffror 26 respektive 70 procent.

Läs mer om undersökningen på kollega.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.