Varannan familj vill köpa städhjälp

Publicerad

Mer än varannan småbarnsfamilj kan tänka sig att köpa städhjälp när hushållstjänster blir subventionerade. Intresset är stort även bland låginkomsttagarna. Det visar en undersökning som Rapport låtit genomföra.

70 proc av hushållen med inkomster över 296.000 kr/år och person kan tän- ka sig att köpa städhjälp i hemmet om det kostar 150 kr/tim. Bland hushåll med inkomster lägre än 150.000 kr/år och person är 45 proc intresserade.

Städning i hemmet och barnpassning är de tjänster flest skulle köpa. Färre vill ha hjälp med djur och inköp.

Gärna städat med inte handlat
56 procent av samtliga tillfrågade småbarnsföräldrar säger att de kan tänka sig att köpa städ- och tvätthjälp i hemmet. Men då ska det skötas just i hemmet. Att lämna bort tvätten är inte alls lika populärt, det är bara 21 procent som kan tänka sig att göra det.

31 procent kan tänka sig att betala någon för att passa barnen. Men bara sju procent kan tänka sig att låta någon mot betalning ta hand om husdjuret.

En annan sak som de flesta gärna sköter själva är att gå och handla. Bara 23 procent är intresserade av att köpa den tjänsten.

Få köper i dag
Enligt Rapports undersökning hade 13 procent av hushållen köpt någon eller några hushållstjänster under 2006 och då var det oftast barnpassning eller städhjälp.

Vanligast var köp av hushållstjänster i hushåll med en sammanlagd inkomst över 296.000 kr, företrädesvis bosatta i A, B och C-län.

Mest intresse runt huvudstaden
Intresset för att köpa subventionerade hushållsnära tjänster är ganska jämnt fördelat över landet, förutom i ABC-länen där intresset är högre.

Mest benägna att sköta sitt hushållsarbete själva är enligt undersökningen de boende i Norrbotten. Där säger mer än hälften att de absolut inte kan tänka sig att köpa hjälp med varken trädgårdsarbete, handling eller djurpassning. En majoritet av dem vill absolut inte lämna bort tvätten heller.

Däremot är de lika intresserade som övriga i landet av barnpassning och städhjälp.

  • I SCB-undersökningen deltog 1.825 vårdnadshavare, mellan 18-58 år, med barn under tre år.
  • Totalt svarade 1.104 personer, det vill säga 60,5 procent.
  • Resultatet av enkäten har omräknats till att gälla alla vårdnadshavare med barn under tre år i Sverige, totalt 641.833 personer.
  • Hushållsinkomsterna definieras som inkomsten delad med antal vuxna i hushållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer