Det är första gången som SEB:s välfärdsbarometer undersöker hushållens känslighet för höjd boränta. På frågan ”Hur stort problem för din privatekonomi skulle det vara om räntan höjs till 5 procent?” svarar nästan hälften av de tillfrågade att de skulle få problem.
Gillar inte att få det sämre
Rikard Josefson som är ställföreträdande chef för SEB:s svenska kontorsrörelse tycker inte att resultatet på frågan är oroväckande.
-Folk med jobb och bolån är de som fått det bäst under finanskrisen. De har haft kvar sina inkomster och fått sänkta boendekostnader. Det är klart att de inte gillar att få det sämre, men att de inte skulle klara att betala för sina lån tror jag inte.
Välfärdsbarometern bekräftar Rikard Josefsons analys. Även om nästan hälften bedömer att en ränta på fem procent skulle medföra ekonomiska problem så är det bara tre procent av de tillfrågade som säger att en femprocentig ränta skulle vara ohanterlig.
Hinner anpassa sig
-Folk är snabba att anpassa sig till ett förbättrat kassaflöde men man förändrar i regel inte sitt liv utan man uppgraderar det. Det betyder att folk kanske har åkt till Spanien på två veckor i stället för en, eller att man kostat på sig ett lite finare vin på helgen. När det sedan vänder och marginalerna krymper är det ganska lätt att ändra tillbaka till hur man hade det förut. Man reser lite mindre och väljer billigare alternativ när man handlar, säger Rikard Josefson.
-Man ska också komma ihåg att ett höjt ränteläge kommer stegvis. Det är inte nästa månad räntan kan ligga på fem procent, utan nästa år eller kanske året efter. Folk hinner anpassa sig.
Magnus Rönnlid