Många ungdomar utsätts för kränkningar på nätet, värst utsatta är tonårsflickor. Foto: TT

”Du kan gå och dö”

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje 10-16-åring har utsatts för kränkningar på nätet. Värst drabbade är tonårstjejerna. Det visar en SIFO-rapport, beställd av antimobbningsorganisationen Friends.

Varje dag tillbringar svenska ungdomar åtskilliga timmar framför nätet, de flesta mellan tre och sex timmar enligt Friends undersökning. Och det är på nätet som en stor del av ungdomars kommunikation sker. Allt för ofta är ordväxlingarna inte speciellt snälla.

– Någon gång tyckte någon att jag skulle gå och dö, berättar Agnes.

Hur kändes det?

– Jag blev ju jätteledsen.

Hade du någon och prata med då?

– Jag pratar med mina föräldrar om allt.

Kränkande kommentarer om utseende

Var tredje 10-16-åring har någon gång känt sig utsatt på nätet. Och värst är det för tonårstjejerna, i den undersökta gruppen, där över hälften någon gång har upplevt att de kränkts via nätet, oftast via taskiga kommentarer kopplade till utseende eller intressen.

– Jag spelar väldigt mycket, så man får kommentarer om att man är dålig eller att de inte gillar hur man kör, berättar Natalie.

– Jag blir oftast väldigt arg. Det är onödigt. Det kommer inte att hjälpa mig på något sätt och inte dem heller.

Enligt Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends, är nätkränkningarna ett stort samhällsproblem.

– Alla måste ta ett ansvar. Vi vuxna, föräldrar, skolorna och även de stora sociala medierna som Facebook och Instagram måste ta ett större ansvar när kränkningar sker, säger Lars Arrhenius som uppmanar unga som blivit utsatta att anmäla nätkränkningarna.

De vanligaste plattformarna för kränkningar på nätet:

1. Facebook

2. spelvärlden

3. Kik

4. Instagram

5. Ask.fm

Källa: SIFO/Friends

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.