Varannan ung i Europa ratar frukost

Uppdaterad
Publicerad

Bara varannan tonåring i Europa äter frukost varje dag. Och en försvinnande liten andel, bara fyra procent, äter en frukost med rekommenderade inslag av frukt eller grönt, bröd eller müsli och mjölk eller ost, visar en svensk studie.

Lena Hallström, forskare vid Karolinska institutet, har studerat ungdomars frukostvanor i större städer i Sverige och tio andra länder i Europa. Deras kondition, kroppsfett, blodfetter och blodsocker har också mätts.

De som åt frukost varje dag hade både mindre kroppsfett och bättre kondition. Pojkar med goda frukostvanor löpte mindre risk för att drabbas hjärt-kärlsjukdom än pojkar som ofta hoppade över frukost.

Välbeställda frukostätare

De få ungdomar som regelbundet åt en näringsriktig frukost var oftare yngre och kom från norra eller centrala Europa, eller från ekonomiskt och socialt välbeställda familjer.

Det som styrde ungdomarnas frukostval var framför allt hungern och smaken men också viljan att äta hälsosamt. Dessutom påverkade föräldrarna barnens frukost. Resultatet visar enligt Lena Hallström hur viktig en bra och regelbunden frukost är för hälsan.

I studien, gjord läsåret 2006/2007, ingick drygt 3.500 ungdomar 12-18 år. De bor i Sverige, Grekland, Tyskland, Belgien, Fankrike, Ungern, Italien, Österrike och Spanien.

TT

Ungdomars frukostvanor

• En svensk studie från 2006 visar att var tredje 15-åring inte äter frukost varje dag. Det är dock oklart om dåliga frukostvanor också leder till sämre prestationer i skolan.

• En bra frukost ska bestå av tre byggstenar: bröd/gröt/flingor, mjölk/ost och frukt/grönsaker. Tonåringar som äter en ordentlig frukost äter oftast också en bra skollunch.

• Tonåringar som regelbundet äter en bra frukost har efter fem år ett lägre BMI (kroppsmasseindex) än jämnåriga som struntar i frukosten, enligt en amerikansk studie (2008).

• Frukostätarna har överlag bättre kostvanor, bättre fysik och högre socioekonomisk status än de ungdomar som hoppade över frukosten.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.