Lena Hallström, forskare vid Karolinska institutet, har studerat ungdomars frukostvanor i större städer i Sverige och tio andra länder i Europa. Deras kondition, kroppsfett, blodfetter och blodsocker har också mätts.
De som åt frukost varje dag hade både mindre kroppsfett och bättre kondition. Pojkar med goda frukostvanor löpte mindre risk för att drabbas hjärt-kärlsjukdom än pojkar som ofta hoppade över frukost.
Välbeställda frukostätare
De få ungdomar som regelbundet åt en näringsriktig frukost var oftare yngre och kom från norra eller centrala Europa, eller från ekonomiskt och socialt välbeställda familjer.
Det som styrde ungdomarnas frukostval var framför allt hungern och smaken men också viljan att äta hälsosamt. Dessutom påverkade föräldrarna barnens frukost. Resultatet visar enligt Lena Hallström hur viktig en bra och regelbunden frukost är för hälsan.
I studien, gjord läsåret 2006/2007, ingick drygt 3.500 ungdomar 12-18 år. De bor i Sverige, Grekland, Tyskland, Belgien, Fankrike, Ungern, Italien, Österrike och Spanien.
TT
Ungdomars frukostvanor
• En svensk studie från 2006 visar att var tredje 15-åring inte äter frukost varje dag. Det är dock oklart om dåliga frukostvanor också leder till sämre prestationer i skolan.
• En bra frukost ska bestå av tre byggstenar: bröd/gröt/flingor, mjölk/ost och frukt/grönsaker. Tonåringar som äter en ordentlig frukost äter oftast också en bra skollunch.
• Tonåringar som regelbundet äter en bra frukost har efter fem år ett lägre BMI (kroppsmasseindex) än jämnåriga som struntar i frukosten, enligt en amerikansk studie (2008).
• Frukostätarna har överlag bättre kostvanor, bättre fysik och högre socioekonomisk status än de ungdomar som hoppade över frukosten.
Källa: TT