Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet personer som vårdas för skottskador har ökat kraftigt de senaste åren. Och det är dyra behandlingar. Hör läkare från Karolinska och Sahlgrenska berätta om sin vardag i klippet. Foto: SVT

Vården av skottskadade kostar mångmiljonbelopp varje år

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm skakas av en pågående våldsvåg. Vid sidan om skräck och lidande kostar skjutningarna skattebetalarna mångmiljonbelopp i form av vårdkostnader – bara i Stockholm hittills 60 miljoner kronor de senaste tre åren.

– Vi tar hand om de patienter som kommer och den finansiella aspekten är något som vi inte lägger oss i, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset.

Nästan 200 personer skottskadades och fick vård i region Stockholm 2020 och 2021. Akutvården och efterföljande vård har kostat skattebetalarna 60 miljoner kronor, visar en grovt uppskattad beräkning från Region Stockholm som SVT Nyheter tagit del av.

Nästan 100 personer respektive år vårdades med skottskador vid regionens sjukhus. Borträknat personer som avled blev kostnaden runt 300 000 kronor per patient.

Tidigare har regionen larmat och varit tydliga med att utvecklingen måste brytas så att antalet skottskador minskar. Men på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har skjutningarna de senaste åren i stället blivit en del av vardagen.

– Vi har skjutningar konstant och har haft det i många år, så för oss är det nästan som vanligt, säger Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, om den senaste tidens våldsdåd.

Miljonkostnader i Malmö och Göteborg

Även Region Skåne har gjort en grov uppskattning av vårdkostnaderna på Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund, där man 2020 vårdade elva skottskadade och 2021 nio skottskadade. När regionen använder samma beräkningsmodell som i Stockholm blir notan nästan 6 miljoner kronor för de två åren.

”Detaljerade data från patientjournaler”

Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har tidigare undersökt vårdkostnaderna för alla skjutningar i Göteborg mellan den 1 januari 2013 och 30 juni 2014 – en period då staden skakades av en våldsvåg. 

Då kostade vården av 58 skjutna personer under den granskade perioden 6,1 miljoner kronor. Borträknat de tio som avled blev kostnaden per person 130 000 kronor. Det omfattar vård på avdelning, operation, intensivvård och röntgen. Till skillnad från Region Stockholms beräkning togs inte eftervård med i den här undersökningen.

– Vi utgick från detaljerade data från patientjournaler och granskade alltså varje skjuten individ. Majoriteten av dem lades in för vård efter akutomhändertagandet, även om de flesta hade relativt lindriga skador, sade docent Hans Granhed, en av de ansvariga för studien, till Göteborgs-Posten, när tidningen berättade om resultaten.

Svårberäknade kostnader

Pandemi och virusvåg har redan gjort läget ansträngt för landets sjukvård, och många akutsjukhus har brist på personal och vårdplatser. I Stockholm pressar nu dessutom den pågående våldsvågen vården.

De senaste tio åren har totalt över 500 personer vårdats för skottskador, bara i Stockholm. Det är svårt att beräkna på individnivå vad varje skjuten person kostar samhället. Många faktorer spelar in, bland annat var på kroppen personen blir träffad.

En skottskada kan också efter den akuta vården kräva till exempel efterföljande ingrepp, och leda till bestående men och behov av rehabilitering, bidrag från försäkringskassan eller invaliditetsersättning. En skottskadad person som kommer in på sjukhuset är inte sällan i behov av omedelbar operation, vilket leder till att andra patienter kan tvingas vänta.

Region Stockholms uppskattning av vårdkostnaderna för skottskador åren 2020-2022 omfattar akutvården och efterföljande vårdkontakter för patienterna. Snittåldern på patienterna var 29 år och snittkostnaden per patient är enligt regionens beräkningar runt 300 000 kronor. Kostnaden varierar dock stort, från cirka 70 000 kronor upp till flera miljoner kronor per patient.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.