Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I våras följde vi Rosanna Svensson (t.v) och Sofia Lindström (t.h) som arbetade inom vården med covid-patienter. Nästan ett halvår senare frågade vi dem hur de ser på situationen nu. Foto: SVT

Vårdpersonalen om vintern – ”Hoppades och trodde inte på en andra våg”

Publicerad

I våras jobbade de på intensivvårdsavdelningar när coronapandemin satte igång. Då med lika delar oro och hopp inför sommaren, hösten och vintern. Nu står vintern för dörren och smittspridningen ökar.

– Vad har vi att jobba emot just nu, vart är vi på väg, säger Sofia Lindström.

Under våren fick vi följa vårdpersonal i  Videodagbok inifrån vården. En tid har gått sedan dess och nu jobbar Sofia Lindström inte längre på centralintensiven, CIVA, i Uppsala. Nu är hon ordförande för vårdförbundet i Uppsala. Men minns tillbaka hur det var i våras.

– Jag hade en oro för hur mina kollegor kommer må, och hur kommer samhället orka följa restriktioner, säger hon.

Vi fick också följa Rosanna Svensson, sjuksköterska på neonatalvårdsavdelningen på Södersjukhuset. Hon blev inkallad att bistå på en corona-avdelning och inom intensivvården under våren. Hon beskriver att det är lugnt på hennes avdelning just nu, de har inga covid-patienter.

– Men just här är det en oro, kommer vi behöva bli utplacerade på andra avdelningar, säger hon.

Den största skillnaden nu jämfört med i våras säger Sofia Lindström är att de lärt sig corona.

– Nu känner vi den här sjukdomen. Vi har åtgärder som gör stor skillnad för patienterna och man känner sig trygg med själva vården.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer