Statsepidemiolog Anders Tegnell utanför presskonferenslokalen i Solna. Foto: Erik Simander / TT

Varför går smittspridningen av covid-19 ner?

Uppdaterad
Publicerad

Trots rapporter om överfulla uteserveringar, trängsel på stränderna och att vi semestrar på annan ort, så sjunker kurvan som visar antal smittade i Sverige drastiskt. Vad beror det på?

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är det en kombination av orsaker som gör att smittspridningen minskar kraftigt just nu. Han menar att bilderna på trängseln är undantag, och att vi i Sverige fortfarande är duktiga på att hålla avstånd.

– Jag har varit ledig och rört mig ute och tycker att väldigt många verksamheter är väldigt duktiga på att se till det är möjligt att hålla avstånd, och att folk gör det. Sen finns det säkert undantag, som det alltid gör, men bilderna speglar inte den totala verkligheten, säger Anders Tegnell.

Ingen flockimmunitet

En annan orsak är att det varmare vädret åtminstone delvis påverkar viruset, och att det faktum att vi är mer utomhus gör det svårare för viruset att spridas.

Att smittan dramatiskt minskat beror också på att delar av befolkningen i Sverige har uppnått immunitet, vilket gör att den förväntade ”pushen”, som borde komma när vi träffar fler och andra än vi brukar, har uteblivit.

– Flockimmunitet har vi inte, och kommer kanske inte uppnå heller. Det är väldigt sällan sjukdomar försvinner på det viset. Men vi ligger på en sådan nivå att det spelar roll. Den stora, snabba minskningen vi ser talar starkt för att vi har en hög immunitet.

Tegnell: ”Svenska strategin fungerar”

Totalsumman blir att epidemin har bromsats på ett sätt som Anders Tegnell inte kunnat tro för några veckor sedan.

– Jag är förstås jätteglad, det här är lättare för sjukvården och färre döda. Det känns ju väldigt bra att vi är här. Det är också faktiskt ytterligare ett tecken på att den svenska strategin faktiskt fungerar, säger Anders Tegnell.

Samma förlopp som länder som stängt helt

Hittills har 5 646 personer rapporterats döda av covid-19 i Sverige. Och Sverige har fått mycket kritik från omvärlden för att man inte har stängt ner samhället helt.

Istället har strategin varit att rekommendera invånarna att på frivillig basis hålla avstånd, tvätta händerna och inte umgås så mycket socialt. Många andra länder har förbjudit människor att röra sig fritt och bötfäller dem som går utomhus utan giltigt skäl, eller som inte bär ansiktsmask.

– Vi har ju samma snabba förlopp, med väldigt snabb avtagande smittspridning, som många länder som sagt att det här beror på att de har stängt ner samhället. Vi har lyckats göra det med betydligt mindre invasiva åtgärder i Sverige, säger Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.