Den 29 oktober är det dax att ställa om klockan igen. Foto: SVT

Nu är det dags att ställa om klockan igen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år ställer vi om från normaltid – så kallad vintertid – till sommartid sista söndagen i mars. När klockan slår 02.00 natten mot söndag så går den direkt över till att bli klockan 03.00. Natten (och för de flesta sömnen) blir alltså en timme kortare.

Sommartid går sedan tillbaka till vintertid sista söndagen i oktober klockan 03.00. Tiden ställs då tillbaka med en timme kl 03.00 till klockan 02.00.

I Sverige har vi ställt om klockan sedan 1980. Fram till 1996 varade sommartiden till slutet av september, men efter Sveriges inträde i EU 1995 så sträcker den sig till den sista söndagen i oktober.

Vintertid, eller som egentligen heter normaltid, och sommartid existerar i långt ifrån alla länder. Ryssland, Indien, Kina, Island, Thailand, Japan,och Egypten är några av de länder som inte ställer om sina klockor.

Trädgårdsmöbeltema: På vintern tar man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet och på våren tar man fram möblerna

Tänk engelskt: Spring forward, fall back.

Årstider: På vintern ser man tillbaka på sommaren, på våren ser man fram på sommaren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer