Ogräsmedlet glyfosat finns i den vanliga produkten Roundup och används både för ogräs i trädgården och stora åkrar. Foto: TT

Världens vanligaste ogräsmedel kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Inom två månader måste EU-kommissionen fatta beslut om världens vanligaste ogräsmedel glyfosat, som bland annat finns i Roundup, ska förbjudas eller inte. Glyfosat är ett omstritt ämne som WHO klassar som cancerframkallande. Men EU:s egen kemikaliemyndighet har slagit fast att det inte kan klassas som cancerogent.

Det pågår en intensiv strid om glyfosat inom EU. Lantbrukare, miljöorganisationer och lobbygrupper från kemiföretag har alla sina argument för eller emot glyfosat. Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att han vill förbjuda glyfosat, vilket har lett till högljudda protester från landets bönder. Frankrike är Europas största livsmedelsproducent och landet driver nu linjen att glyfosat ska förbjudas inom EU.

Inom lantbruket används glyfosat mot besvärliga ogräs som kvickrot. Det är ett populärt bekämpningsmedel eftersom det hindrar växten från att bilda proteiner den behöver för att växa. Det finns i dag inga alternativ som är lika effektiva.

Tillstånd går ut i december

I mitten av december går tillståndet för glyfosat ut inom EU. Innan dess måste EU-kommissionen bestämma om de ska förlänga tillståndet eller förbjuda glyfosat. På Kemikalieinpektionen följer de det kommande beslutet från EU-kommissionen noga.

– Det är en politisk fråga till stor del. Och det finns en press från olika organisationer. Det finns en oro kopplat till vilken riskbedömning som gjorts. Och av försiktighetsskäl så har några valt att inta den positionen, att vi behöver vara särskilt försiktiga med glyfosat eftersom det är en så omfattande användning, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare på Kemikalieinpektionen.

”Den stora risken är den omfattade användningen”

Ogräsmedel som innehåller glyfosat är världens vanligaste bekämpningsmedel. Bara i Sverige används upp till 700 ton om året.

– Den stora risken med glyfosat är den omfattande användningen. För ämnet återfinns ganska ofta i ytvatten, vattendrag och sjöar, säger Peter Bergkvist påKemikalieinspektionen.

Glyfosat är farligt för vattenlevande organismer

Men det är inte bara den tänkbara risken att ämnet är cancerframkallande som oroar. Glyfosat är farligt för vattenlevande organismer och påverkar ekosystemet. Det slår också ut biologisk mångfald. Miljörörelser världens över kämpar för att begränsa användningen av glyfosat. En av dem är Jordens Vänner.

– Vi vill att EU-kommissionen beslutar sig för att förbjuda glyfosat. Eftersom det har visat sig vara sannolikt cancerframkallande för människor och för att det skadar den biologiska mångfalden, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande för Jordens Vänner.

Om glyfosat förbjuds kommer bönder bli tvungna att rensa ogräs med hjälp av maskiner. Det finns idag inga andra bekämpningsmedel som är lika effektiva. De skulle behöva plöja, och köra flera gånger med kultivator. Många menar att det skulle gå åt ännu mer diesel om glyfosat inte får fortsatt tillstånd inom EU. Men det finns de som menar att lantbruket skulle klara sig bra utan glyfosat.

– Det finns mängder av ekologiska bönder i dag som visar att det går att driva jordbruk utan gifter, säger Andrea Söderblom-Tay på Jordens Vänner.

GLYFOSAT

  • Glyfosat finns i ogräsmedel och är världens vanligaste bekämpningsmedel.
  • Patentet på glyfosat tillhörde fram till år 2000 det okända amerikanska kemiföretaget Monsanto. Men sen patentet gick ut finns nu flera olika tillverkare.
  • Monsanto har anklagats av en rad olika miljö- och människorättsorganisationer för sin försäljning av Agent Orange under Vietnamkriget, genmodiferade grödor, Roundup, DDT och PCB.
  • WHO:s cancerorgan IARC har slagit fast att glyfosat troligen kan vara cancerframkallande.
  • EU:s livsmedelsorgan och kemikaliemyndighet har kommit fram till att glyfosat inte är cancerframkallande.
  • I Sverige används 600 700 ton glyfosat om året.
  • Kemikalieinspektionen har bestämt att det ska bli förbjudet för privatpersoner att köpa och använda ogräsmedel med glyfosat från och med nästa år.
  • I Danmark har undersökningar visat att grundvattnet innehåller glyfosat. En rapport från Geological Survey of Denmark and Greenland Geus visar att halterna är fem gånger högre än gränsvärdet.

Källa: Monsanto, Wikipedia, EU-kommissionen, Kemikalieinspektionen, SR Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.