Myggen invarderar under sommaren. Foto: Göran Widerberg/Vestmanlands Läns Tidning/SCANPIX

Värme har gett pollen och småkryp – men de kan försvinna tidigare

Publicerad

Värmeböljan har lett till att många olika trädarter blommat snabbt och på samma gång – vilket gett pollenallergiker en tuff start på sommaren. Den höga temperaturen har däremot varit gynnsam för många växter och småkryp. Men om värmen håller i sig kan det leda till problem för växt- och djurlivet.

Vårens första kalla månader följdes av ett plötsligt väderomslag till högsommarvärme som hållit i sig under större delen av maj och juni.

Det ledde till att många träd och växter blommade samtidigt säger Tomas Roslin, professor vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

– Nu hände allt på en gång och många drabbades av allergier.

Mer mygg på vissa håll

Även insekter har påverkats av värmen och därför kommit fram tidigare än vanligt, till exempel många dagfjärilar samt mygg, som det har varit ovanligt mycket av i mellersta Sverige hittills i år. I övrigt har värmen inte lett till fler småkryp än vanligt utan bara att de har kommit tidigare.

För många djur och växter kan det finnas en fara med en tidig vår. Om nattemperaturerna är låga eller kölden kommer tillbaka kan det bli svårt för dem att klara sig. Men så har det inte varit i år, säger Tomas Roslin.

– För även nattemperaturerna har varit ganska höga och vintern har inte kommit tillbaka utan värmen har fortsatt att hålla i sig.

Myggorna kom tidigare i år – men de kan försvinna tidigare också om värmen håller i sig, enligt Tomas Roslin, professor vid institutionen för ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Johan Nilsson/TT

Torkan kan innebära problem

Det som däremot hotar växtligheten och småkrypen är torkan. Om sommarvärmen fortsätter att hålla i sig kan det i längden innebära problem för en del arter.

– Det är extremt torrt nu jämfört med ett vanligt år. Om du tittar på en vanlig gräsmatta så är de brunbrända och om det fortsätter så här så kommer sensommarväxterna inte att klara sig särskilt bra och då kan vi också få se ganska få insekter mot slutet av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer