Kalla vindar från Atlanten är på väg – men i helgen blir det varmt. Foto: TT (arkivfoto)Visa alla (5)
Visa alla (5)

Värmen och torkan håller i sig

Publicerad

Först så svalnar det – sen så blir det varmt igen. Majvädret ser ut att hålla i sig även i början av juni enligt prognoserna.

I helgen fortsätter det vara riktigt varmt på flera håll i landet med temperaturer nära 30 grader, men vindar från norra Atlanten börjar göra sig påminda.

– På söndagen passerar ett lågtryck över norra Skandinavien som gör att kallare luft drar in över norra Norrland. I samband med det kommer ett regnområde. Även i sydligaste Norrland och norra Svealand finns det viss risk för nederbörd, men det handlar om lokala skurar och i liten mängd, berättar Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Kyligare inledning

I början av nästa vecka rör sig sedan de kallare vindarna söderut vilket leder till svalare temperaturer i Norrland och Svealand, men på onsdag – nationaldagen – så vänder det igen och blir varmare, och det kan åter bli riktigt höga temperaturer under helgen som följer.

Först därefter är det troligt att ett, av vissa efterlängtat, större regnoväder kan dra in över Sverige. Orkar man inte vänta på väta tills dess ska man styra kosan mot Central- eller Östeuropa.

– Där har det kommit väldigt mycket regn lokalt och även varit översvämningar, säger Deana Bajic.

Värmen och torkan gör att det fortsatt kommer vara stor risk för skogsbränder i framför allt Götaland och Svealand och även spridningsrisken är hög.

SVT rapporterade · Chatta med vår meteorolog om vädret

15.11
Blir juni dåligt
15.13
Hej! Det är svårt att säga men du kan läsa mer om detta här:

Månadsprognos för juni

SVT NyheterInledningsvis blir det fortsatt varmt i perioder på många håll, speciellt i den södra tredjedelen av landet. Men en bit in i månaden blir det troligen ostadigare och därmed en del välbehövligt regn. Sen är det ju det här med midsommarvädret...
15.15
När kommer regnet? Nu har det ju varit varmt och torrt jättelänge!
15.17
Hej! Det ser ut att blir fortsatt väldigt torrt väder på många håll i landet. Det kan komma eventuellt lite skurar i Svealand och tidvis regn i norra Norrland. /Deana
15.18
Hej Deana

Hur ser vädret ut i början på nästa vecka här i Båstad trakten?
15.19
Hej! det blir soligt och omkring 20 grader. Hälsningar /Deana
15.19
Hur ser det ut med brandrisken? Man har läst mycket om det runt om i landet. Fortsätter den?
@Max - Hej! Det är fortsatt stor risk för skogsbrand i Svealand, Götaland och östra Norrland. /Deana
15.22
Hur ser väderprognosen ut i Norra delen av landet? ex: Umeåtrakten.
@Ahmed - Det blir soligt imorgon, men på söndag och i början på nästa vecka ökar molnen västerifrån. /Deana
15.26
Hej, jag undrar om ni meteorologer har någon policy för hur ni språkmässigt värderar olika väder. Exempelvis i texten ovan där det står RISK för regn och kallare väder. Den formuleringen tycker nog många är lite konstig nu. Eller är det journalister som väljer? Jag har full förståelse för att alla vill ha olika väder och att det är svårt att bestämma vilket väder som är positivt. Men nu är det verkligen problematiskt torrt.
@Johan - Hej! Nu när det är så torrt i landet brukar vi säga chans till skurar, men det beror på vem skriver texter. /Deana
15.27
Kommer det bli blött eller kallt igen i Syockholm? Eller blir det bara tort och varmt väder här i framtiden?
@Jens - Det vet vi inte. Du kan läsa mer om månadsprognos på vår webbsida. /Deana

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer