Kalla vindar från Atlanten är på väg – men i helgen blir det varmt. Foto: TT (arkivfoto)Visa alla (5)
Visa alla (5)

Värmen och torkan håller i sig

Uppdaterad
Publicerad

Först så svalnar det – sen så blir det varmt igen. Majvädret ser ut att hålla i sig även i början av juni enligt prognoserna.

I helgen fortsätter det vara riktigt varmt på flera håll i landet med temperaturer nära 30 grader, men vindar från norra Atlanten börjar göra sig påminda.

– På söndagen passerar ett lågtryck över norra Skandinavien som gör att kallare luft drar in över norra Norrland. I samband med det kommer ett regnområde. Även i sydligaste Norrland och norra Svealand finns det viss risk för nederbörd, men det handlar om lokala skurar och i liten mängd, berättar Deana Bajic, meteorolog på SVT.

Kyligare inledning

I början av nästa vecka rör sig sedan de kallare vindarna söderut vilket leder till svalare temperaturer i Norrland och Svealand, men på onsdag – nationaldagen – så vänder det igen och blir varmare, och det kan åter bli riktigt höga temperaturer under helgen som följer.

Först därefter är det troligt att ett, av vissa efterlängtat, större regnoväder kan dra in över Sverige. Orkar man inte vänta på väta tills dess ska man styra kosan mot Central- eller Östeuropa.

– Där har det kommit väldigt mycket regn lokalt och även varit översvämningar, säger Deana Bajic.

Värmen och torkan gör att det fortsatt kommer vara stor risk för skogsbränder i framför allt Götaland och Svealand och även spridningsrisken är hög.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.