• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, i Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Bedragare låtsades samla pengar till flyktinghjälp

Uppdaterad
Publicerad

En man ringde runt och bad människor donera pengar till flyktingkatastrofen. Men insamlingen var en bluff. En handfull personer hann betala fakturorna på över tusen kronor innan polisen på tisdagseftermiddagen lyckades strypa bankkontot.

Företaget som skötte den falska insamlingen heter MSP Trading och är registrerat i Finland. Men bakom företaget finns en man i Sverige, och det är till hans konto merparten av de insamlade pengarna har gått. Han är nu skäligen misstänkt för brott.

– Det är ett nedrigt brott att utnyttja personer som vill hjälpa människor i nöd, säger Jan Olsson på Polisens bedrägerirotel till SVT Nyheter.

Den här gången kunde bluffen stoppas redan efter en dag, men det kunde blivit mycket värre säger Jan Olsson. 

– Det är viktigt att dra öronen åt sig. Man bör googla de här organisationerna för att se vad det finns för information om dem. Är man riktigt orolig ska man vända sig till organisationer som har 90-konton, tycker han.

Hamnade på varningslista

Företaget MSP Trading uppmärksammades först i måndags av Förenade Bolag, för att under namnet Firmafakta ha skickat ut fakturor till en nätbaserad företagskatalog som inte existerar. Alla varningstecken för bedrägeri fanns där och företaget hamnade på Förenade Bolags varningslista.

I dag avslöjades att samma företag skickat ut nya fakturor med samma mall och med samma mottagarkonto. Men nu kallade man sig Våga hjälpa. Innan fakturan skickades ut ringde en person upp och berättade att allt som samlades in oavkortat skulle gå till FN:s flyktingorgan UNHCR.

”Grovt övertramp”

I vanliga fall brukar bluffakturor röra företagskataloger, rengöringsmedel eller olika annonsportaler. Att någon försökt bluffa till sig pengar genom flyktingkatastrofer har inte förekommit tidigare.

– Det här är det grövsta övertrampet rent moraliskt vi sett, säger Ludvig Isacsson.

Bakar för gemenskap

Det finns en organisation i Örebro som heter Våga hjälpa, och som inte har något koppling till bedrägerierna. Bakom organisationen står Tanya Syed och Hebbah Elgindy som med projektet Baka med kärlek åker ut till asylboenden och äldreboenden för att baka kärleksmums, kladdkakor och bullar.  

– Våra volontärer är med och bakar, fikar och umgås. Syftet är att främja integration och gemenskap, berättar Hebbah Elgindy.

Hon säger att det är obehagligt och beklagligt att höra att någon försöker lura till sig pengar i deras namn.

– Det drabbar både våran organisation och andra organisationer. Vi försöker bygga en trovärdighet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer