Översvämmad gata på Mariatorget, Stockholm, under söndagen. Foto: Christopher Gimling Shaftoe/TTVisa alla (7)
Visa alla (7)

Kraftigt oväder skapade kaos

Uppdaterad
Publicerad
Det kraftiga ovädret som under lördagen drog in i Sydsverige fortsatte att skapa kaos på flera platser under söndagen. Översvämningar och kraftiga tågförseningar fick många att förbanna vädergudarna.

Värst drabbat var Stockholmsområdet där SMHI helt missat att gå ut med någon varning.

– Vi hade svårt att förutse att det skulle bli så kraftigt. Vi hann gå ut med varningar för Uppsala och Roslagskusten men missade Stockholm, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Vädrets makter fick nöjesparken Gröna Lund att stänga ner sina åkattraktioner och en av Viking Lines passagerarfärjor att slita sig från Stadsgårdskajen. Brandförsvaret gick på knäna efter hundratals larm om blixtnedslag och översvämningar.

Många sjöräddningar

I Stockholms skärgård blåste det under eftermiddagen 20 meter per sekund och enligt Sjö- och flygräddningscentralen fick många småbåtar problem till följd av det kraftiga ovädret.

– De har haft otaliga sjöräddningar, säger Nina Brundin, kommunikatör på Sjöfartsverkets pressjour.

Dessutom drabbades tågtrafiken av kraftiga förseningar då åskovädret gav omfattande elfel.

Även Jönköping drabbades under eftermiddagen hårt och räddningstjänsten fick ta in extra resurser. Ett kraftigt regn orsakade översvämningar i södra länsdelen, ett sågverk eldhärjades och taket rasade in på en industribyggnad.

Avtar långsamt

Framemot söndagskvällen var de inre och västra delarna av Götaland och norra Norrlands inland mest berörda av åskovädret.

– Varningen i dessa områden kommer att ligga kvar under kvällen, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Mest utsatt under natten troddes Västkusten, mellersta Östersjökusten, södra Bottenhavet samt Norrbottens läns inland och kustland bli.

Enligt SMHI fortsätter åskskurarna under måndagen på många håll landet, främst i Norrland. På tisdag väntas skurar i betydligt mindre omfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer