Foto: TT/SVT

SMHI varnar för halka och snö

Uppdaterad
Publicerad

Ett snöoväder drar in över landet i dag och SMHI har utfärdat flera varningar för snöfall – men också för plötslig ishalka.

– Det kan gå riktigt fort, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Klass 1-varningarna gäller mellersta landet och det var framförallt Värmland, Dalarna, Västmanland och Örebro som fick det svårast på morgontimmarna. Snöovädret drar under dagen norrut och drabbar Jämtland, Gävleborg och Västernorrland.

Men det som har störst påverkan är halkan, säger Tora Tomasdottir.

– Det kan också förekomma både underkylt regn och regn som faller på kalla vägbanor och fryser direkt. Då blir det halt och det kan gå riktigt fort, säger hon.

Snötäcket byggs på

Även snön bidrar till halka och på flera håll i Svealand och Norrland byggs snötäcket på med upp till två decimeter.

– Ja, det kan komma ganska mycket snö där det faller snö. Och det ligger ju redan mycket snö i landet och marken är kall, så fryser det på kan det göra det ordentligt, säger Tora Tomasdottir.

Trafikverket har tidig morgon inte rapporterat om några olyckor med stor trafikpåverkan, men på lokala håll kan vägar vara avstängda på grund av dåligt väder.

– Vi börjar se effekten av att det börjar bli riktigt halt, framförallt på norrsidan av Mälardalen. Man får nog räkna med att det lokalt kan bli väldigt halt och utmanande isfläckar, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Vilka vägar är mest utsatta i nuläget?

– E18 och norrut från Mälardalen har det hänt flest saker för stunden. Men det är i huvudsak mindre vägar där vi sett effekter. Runt Västerås är det väldigt tjorvigt för tillfället.

Först i natt drar ovädret vidare österut mot Finland, men en ”svans” ligger kvar under tisdagen.

– Det lär drabba framförallt östra Svealand i morgon, säger Tora Tomasdottir.

SMHI uppdaterar sina vädervarningar här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.