Det statliga företaget Vattenfall bekräftar att man lämnat in en anmälan hos Svenska Kraftnät om anslutning av nya kärnreaktorer till elnätet. Foto: TT

Vattenfall: Vill ta höjd för ny kärnkraft vid Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Det statliga företaget Vattenfall bekräftar att man lämnat in en anmälan hos Svenska Kraftnät om anslutning av nya kärnreaktorer till elnätet.

– Vi har inte fattat några beslut om att bygga reaktorer men vill ta höjd för möjligheten, säger Markus Fischer presschef på Vattenfall till SVT.

Vattenfall understryker att man inte lämnat in någon begäran till Strålsäkerhetsmyndigheten om tillstånd för att bygga några nya reaktorer.

Det handlar istället om att tillståndsprocesser för elnäten kan dra ut länge på tiden – och Vattenfall vill därför anmäla sitt intresse.

– Vi talar i ansökan om 2 800 megawatt, vilket är mycket men i första hand är det vi överväger att bygga mindre SMR-reaktorer, säger Markus Fischer som inte har något svar på frågan om regeringen har tryckt på för att detta skall ske.

”Skulle kunna bli fler”

Små Modulära reaktorer, så kallade SMR brukar vara på max 300 MW, dvs knappt en tredjedel av dagens kärnreaktorer och vattenfall har en pågående förstudie för att eventuellt bygga ”minst 2” SMR-reaktorer i Ringhals.

– Vi har sagt minst 2 men det skulle kunna bli fler. Vi vet att dessa processer tar lång tid och vi har dessutom diskussioner om havsbaserad vindkraft i området, säger Markus Fischer.

Kablar kan bromsa planerna

Det finns lediga kablar på cirka 2000 MW från de två nedlagda reaktorerna i Ringhals. Men det finns också stora planer på vindkraft till havs i området vilka står före i kön och kan fylla kablarna. Då krävs nya kablar vilket kan bli ett hinder för Vattenfalls planer.

– Ja, så är det, vi måste nu titta på om vi behöver göra nätförstärkningar. Då finns risken att vi inte går i takt med vad Vattenfall vill mata in, säger Tobias Edfast, SVK.

Klimat- och miljöministern ser positivt på ansökan. 

– Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige. Vi måste bygga ut elproduktionen väldigt kraftigt, framför allt i södra Sverige, för att möta det elbehov vi har men också för klimatets skull. Vi behöver mer el för all verksamhet som ska ske och all elektrifiering vi ska göra, så det här är glädjande, säger Romina Pourmokhtari till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.