Vattenfalls bonusar kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill nu även stoppa de omfattande bonusutbetalningarna i Vattenfalls utländska dotterbolag. Kanske också i holländska Nuon, som Vattenfall är på väg att köpa, där vd:n fick fem miljoner i bonus i fjol.

För några veckor sedan fick de högsta cheferna i de drygt 50 statligt ägda bolagen plötsligt veta att de mister rätten till bonus, trots att näringsminister Maud Olofsson (C) försvarat dessa ersättningar. Och nu har Olofsson och kollegorna girat på nytt.

I utkastet till bonusförbud fanns en tydlig möjlighet att vid tillämpningen undanta dotterbolag i utlandet. Men i de slutliga riktlinjerna står det uttryckligen att de ska tillämpas även i dotterbolagen.

Och i praktiken handlar skrivningen om Vattenfall.

Främst i Tyskland

Den statliga energijätten betalar varje år ut tiotals miljoner i rörliga ersättningar till ledande befattningshavare.

Merparten går till chefer i Tyskland, som är Vattenfalls största marknad och det land där bolaget har flest anställda.

Jenny Didong, ansvarig för ägarstyrning på näringsdepartementets enhet för statligt ägande, motiverar skärpningen av reglerna för dotterbolag så här:

-Ibland kan det vara så att den största delen av verksamheten finns i dotterbolagen. Då är det rimligt att riktlinjerna ska tillämpas där också. Det blir lite konstigt om det här bara ska tillämpas i moderbolaget.

Oklar effekt

Fortfarande har dock riktlinjerna inte en helt vattentät utformning. Styrelserna i de statliga bolagen har möjlighet att i enskilda fall avvika från bonusförbudet om det finns ”särskilda skäl”. Exempel på sådana skäl anges inte.

Mark Vadasz, chef för strategisk extern kommunikation på Vattenfall, kan i dag inte säga vad regeländringen får för effekt.

-Men om vi får nya direktiv från vår ägare så kommer vi givetvis att granska dem och anpassa vår verksamhet om så behövs.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.