Vattenskador i villor för miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje villa, eller omkring en halv miljon hus, riskerar att drabbas av fukteller vattenskador. Skadorna bedöms kosta omkring fem miljarder kronor, uppger försäkringsbolaget If.

Bedömningen grundar sig på Anticimex besiktningar av drygt 65.000 villor åren 2000-2004. Hus byggda på 60- och 70-talen är särskilt utsatta och står för hälften av skadorna.

Orsaken är bristande underhåll, slitage eller felaktig byggteknik. If tror också att hemmafixartrenden är en kraftigt bidragande orsak eftersom man upptäckt många skador på nyare badrum.

Självrisk på 2.500 kronor

-En vattenskada kan bli en jobbig historia. Om skadan täcks av försäkringen har man ändå ett antal tusen i självrisk och en del andra kostnader att betala, säger Hans Möller, skadechef på If i ett pressmeddelande.

Risken att drabbas av en fukt- eller vattenskada är störst i badrummet. Enligt Anticimex kan 38 procent av alla problem hänföra till villans badrum.

Den genomsnittliga kostnaden för en vattenskada i villa ligger enligt If på 37.000 kronor. Av det betalar husägaren en självrisk på lägst 2.500 kronor, det ytskikt inklusive tätskikt genom vilket läckaget uppstått, samt åldersavskrivningar på material.

-Vi rekommenderar att man låter göra en besiktning av sitt hus vart fjärde år. Då kan man känna sig ganska säker på att man slipper obehagliga överraskningar i framtiden, säger Hans Möller.

Tips för att undvika vattenskador i badrummet

•Rengör och kontrollera golvbrunnen regelbundet. Den är en av de vanligaste orsakerna till vattenskador.

•Att det luktar mögel eller avlopp i badrummet är ofta ett säkert tecken på problem. Kolla alla avlopp och rengör golvbrunnen. Hittar du inget fel och lukten kvarstår, ring rörmokaren.

•Läckande vattenledningar står för nästan var tionde vattenskada. Sipprar det fram vatten någonstans, eller ser det ut att vara rostskador, bör du låta en fackman titta närmare på det.

•Alla hål genom väggarna innebär risk för vattenskador. Därför ska de alltid tätas med silikon.

•Installera duschkabin. Denna gör att kakelväggen blir mindre direktutsatt för vatten.

•Låt allt arbete med rör, fuktspärr och kakel utföras av en auktoriserad fackman. Om olyckan skulle vara framme finns det risk att inte försäkringen täcker skadorna om det inte finns ett kvalitetsdokument.

IFS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.