Stefan Löfven (S) började sitt jultal med att prata om dåden i Trollhättan och i Paris och om flyktingkrisen. Foto: TT

”Vi måste bemöta hatet och rasismen”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen höll statsminister Stefan Löfven (S) sitt jultal på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.

Stefan Löfven (S) började sitt jultal med att prata om dåden i Trollhättan och i Paris och om flyktingkrisen.

– Bristen på gemensamt ansvarstagande har gjort att regeringen lagt om sin politik. Det är bara genom gemensamma lösningar som vi kommer framåt, sa Stefan Löfven.

Statsministern betonade det solidariska samhället.

– Jag tror på ett samhälle där vi försvarar alla människors lika värde. Bränderna mot våra asylboenden, det är ynkligt. Vi måste göra allt som står i vår makt för att bemöta hatet och rasismen, sa statsministern.

”Vi står inför ett vägval”

Stefan Löfven menar att vi står inför ett vägval och pratade om bostadsbrist, minskad produktivitet och arbetslöshet och om regeringens satsningar. Han tog även upp flyktingkrisen och skuggsamhället.

– Det går inte att sänka någras löner utan att på sikt också sänka allas löner. Det går inte att slopa någras välfärd utan att sarga hela den generella välfärden. Människor ska inte erbjudas tak över huvudet, de ska ha ett hem. Människor ska kunna studera, jobba. Inte som andra klassens medborgare utan som jämlikar. Vi väljer ett samhälle som bygger på tillit, jämlikhet och gemenskap. Vi ska inte skapa skuggsamhällen utan ett Sverige som håller ihop.

I talet tog statsministern upp Karl Bertil Johnsson, en fjortonårig pojke som går till jobbet på julafton.

– Även om vi ska och gör rätt vägval så är resten av vägen hårt arbete. Sverige klättrar, vi har den fjärde högsta tillväxttakten i EU. Vi har också den fjärde högsta investeringstakten. Arbetslösheten minskar, ungdomsarbetslösheten minskar och särskilt glad är jag att så många som varit arbetslösa länge nu med raka ryggar kan kliva in på en arbetsplats.

Tackade alla som jobbar i jul

Statsministern tog upp arbetskraftsbristen inom många yrken och att invandringen är en tillgång.

– Sverige ska jobba sig ur krisen och vi ska komma ut starkare på andra sidan.

I talet tog Stefan Löfven även upp klimatavtalet och tackade Åsa Romson (MP), klimatminister.

– Rädslan leder oss inte, det gör hoppet. Det finns en värld som steg för steg blir bättre och det ska vi bära med oss här i vintermörkret.

Julen står inför dörren och i talet tackade även Stefan Löfven (S) alla som jobbar under helgerna som poliser, vårdpersonal och alla volontärer.

– Tack alla ni som bidrar till vårt land.

Statsministern passade även på att ge ett nyårslöfte där han lovade att i nästa år knyta en ny mänsklig kontakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.