Tom Forsblom är styrelseordförande för Brizad. 2012 delade familjehemsföretaget ut sex miljoner kronor i aktieutdelning till de sex delägarna. Foto: Brizad/SVT

Försvarar vinst för familjehemsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Familjehemsföretaget Brizad delar ut miljoner i aktieutdelningar varje år. Naturligt och helt nödvändigt enligt ledningen.

– Förra året fick vi en vinst på elva miljoner kronor. Det är inga anmärkningsvärda siffror, säger Tom Forsblom som är styrelseordförande i Brizad.

Oanvända pengar går till ägarna

Företaget Brizad har funnits i sju år och specialiserar sig på att erbjuda familjehemsvård. Brizad anlitas nu av många svenska kommuner och finansieras alltså delvis av skattebetalarnas pengar. Och för Brizad är familjehemmen en mycket lönsam i historia.  År efter år delas flera miljoner kronor ut till företagets aktieägare. Till det tillkommer löner och bonusar.

– Vi räknar på hur mycket pengar vi behöver för att utveckla vår verksamhet i framtiden. De medel vi inte har behov av ska tillbaka till ägarna som en avkastning på deras kapital, säger Tom Forsblom.

Men om ni får så mycket vinst över, skulle ni inte kunna sänka era priser istället så att fler barn kanske kan få hjälp?

– Jag tycker inte det, vi har nu befunnit oss i en marknad där det funnits en väldigt stor tillväxt. Fler och fler ungdomar behöver hjälp med boende och behandling. Men vi har ingen aning om hur det ser ut i morgon. Vi behöver ha en viss vinstnivå för att kunna ta ansvar gentemot vår personal.

Dyr lösning för många kommuner

Många kommuner är i stort behov av fler familjehem och när de inte lyckas hitta familjehem anlitas ofta privata företag. De privata familjehemmen beskrivs dock av många kommuner som mycket kostsamma. Men Tom Forsblom på Brizad tycker inte att de är för dyra. Och att familjehemsföretaget 2012 delade ut sex miljoner till företagets sex ägare, tycker han är naturligt.

– Det finns en anledning till att vi kunde prestera det här resultatet, vi är väldigt stolta över det. Kunderna kommer också tillbaks till oss. Det betyder att vi lever i en marknad där vi levererar något som kunderna är nöjda med. Att vi delar ut vinst är naturligt, säger Tom Forsblom, styrelseordförande i Brizad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar familjehemsföretagen

Mer i ämnet