Gustav Fridolin (MP) vill öppna dörren för nya regeringsalternativ. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Gustav Fridolins lösning på regeringsfrågan: Koalition med S, C och L

Uppdaterad
Publicerad

I likhet med Stefan Löfven vill Gustav Fridolin att blockpolitiken ska upphöra.
– Jag tror att alla vi som fått förtroendet i valet och som ska gå in i den här typen av samtal måste öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna, säger Miljöpartiets ena språkrör i SVT:s Aktuellt.

När Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin på tisdagskvällen besökte Aktuellt skickade han en inbjudan till Centerpartiet och Liberalerna om att ingå i en regering tillsammans med MP och S.

Och han menar att Alliansen nu står inför ett avgörande skede.

– Är man beredd att hålla ihop i grunden olika ideologiska strömningar som liberaler och konservativa? Även när man står inför situationen att de konservativa krafterna i Kristdemokraterna, och i stora delar av Moderaterna, vill luta sig mot Sverigedemokraterna?

”Måste öppna andra dörrar”

I stället saluför han alternativet med Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna som en tänkbar lösning på regeringsfrågan. En regering som i så fall skulle behöva stöd av Vänsterpartiet för att nå majoritet.

Hur troligt tror du att det är att Jan Björklund vill sitta i en sådan regering?

– Jag tror inte att det är där vi är nu. Men jag tror att alla vi som fått förtroendet i valet och som ska gå in i den här typen av samtal måste öppna andra dörrar än de vi traditionellt haft öppna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet