Jonas Sjöstedt (V) Foto: SVT

”Vi har byggt bort bostadskris förut”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av ämnena i kvällens direktsända partiledardebatt i SVT var bostadskrisen. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt sade att det nu måste satsas rejält och att Sverige byggt bort en bostadskris tidigare, något som man borde lägga krutet på i det här läget också. Statsministern höll samma linje i den debatten.

– Vi ska bygga och vi ska bygga mycket. Ackordet är 700.000 nya bostäder till 2025, sade statsminister Stefan Löfven (S) i kvällens partiledardebatt.

Löfven sade också att det är viktigt att förenkla reglerna för byggandet. Han gav också en eloge till Alliansen som påbörjade förenklingen av byggregler.

Agenda

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill även att strandskyddet ska luckras upp och att det ska vara svårare för kommuner att stoppa byggplaner.

Den nye bostadsministern Peter Eriksson (MP) har sagt att vi bland annat ska bygga vackra bostäder. Det anknöt partiets nya språkrör Isabella Lövin till. Hon sade att man kan bygga både vackert och med hänsyn till naturen med klimatsmarta och tätare städer.

”Skulle krävas ett par tusen miljarder”

Hon sade också att man ska satsa på lägenheter till ungdomar, inte på lägenheter i Stockholms innerstad.  Hon anklagade Alliansen för att sakna svar på frågan hur man ska få fram fler bostäder.

Liberalernas Jan Björklund avvisade tanken på att subventioner skulle kunna bidra till att lösa bostadskrisen.

– Det skulle krävas ett par tusen miljarder varje år för det. Några miljarder till eller från gör varken från eller till. Problemet med byggsubventioner är att det är väletablerade personer som får ta del av dem. De kommer sällan låginkomsttagarna till del, sade Björklund och hävdade att det är byggreglerna som är problemet.

”Vi har byggt bort bostadskris förut”

Jonas Sjöstedt, V-ledaren, sade med att man måste satsa på hyresrätter.

– Vi har byggt bort bostadskris förut och det görs med hjälp av hyresrätter, sade Sjöstedt och tillade att säger att byggföretagen måste älska Alliansen.

Inte helt oväntat var Jonas Sjöstedt helt avvisande till tankarna på marknadshyror som en lösning på bostadskrisen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet