Vildgås, ny favoriträtt för svenskarna?

Publicerad

I helgen firas Mårtensafton. Det är främst en skånsk tradition, men kanske kan det bli något som flera delar av landet måste ta till sig.

De vilda gässen har ökat kraftigt de senaste trettio åren och det orsakar problem för många lantbrukare. Det kan bli aktuellt att öka jakten på gäss rejält, och då behöver vi också äta mer av köttet.

Gås och svartsoppa är populärt i de södra delarna av landet. Men de vilda gässen är inte lika populära. Särskilt inte bland lantbrukarna. De orsakar stora skador på grödor och fågelskiten kan sprida smittor. Särskilt grågåsen är ett stort problem. Sedan 80-talet har den ökat tiofalt, från att ha varit omkring 20 000 har de ökat till över 200 000 individer.

Favoritplatser

–Gässen har sina favoritplatser, de drabbar dessutom ofta samma lantbrukare, säger Göran Frisk på länsstyrelsen i Skåne.

Han arbetar med rådgivning till bönderna och med att helt enkelt skrämma gässen. Han tar upp en svart drake i form av en rovfågel och demonstrerar hur det fungerar.

Men det kan behövas andra åtgärder än att bara skrämma gässen. Jakt på grågås är tillåtet men svårt.

–Landar det tusen gäss på en åker kan du kanske skjuta en innan hela flocken lyfter, säger Carl-Gustaf Thulin, viltforskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Nät som jaktmetod

Enligt honom kan det bli aktuellt att prova andra jaktmetoder för att helt enkelt fånga fler gäss.

–Inom forskningen använder vi nät, kanske kan det vara en möjlighet, säger han till svt.

Äta mer gås

Och i så fall kan vi få större mängder av gåskött att ta vara på.

–Kanske borde vi se till att få mer vilda gäss i livsmedelsebutikerna, säger Carl-Gustaf Thulin.

Om vi åt mer vilda gäss tro han att fokus skulle skifta från att se gässen som ett problem till en resurs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.