Henrik Tvarnö (S), kommunalråd i Vetlanda vill att landsbygdsborna själva ska få bestämma vad de två miljonerna ska läggas på. Foto: SVT

Vill satsa två miljoner extra på landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Vetlanda vill satsa två miljoner under nästa mandatperiod på en medborgarbudget för landsbygden. Tanken är att boende på landsbygden själva ska få bestämma vad pengarna ska användas till.

Vi träffar det socialdemokratiske kommunalrådet Henrik Tvarnö i Ekenässjön, en av de mindre orterna i Vetlanda kommun som under nästa mandatperiod kan få ett en skatepark, ny boulebana eller något annat som invånarna önskar. Hans parti vill nämligen avsätta två miljoner kronor till en medborgarbudget för just landsbygden.

– Många större anläggningar, som SAPA-arena till exempel, hamnar ju i huvudorten. Och även om vi gör andra satsningar utanför så blir det lätt att fokus blir på just huvudorten. Det här är ett sätt att motverka detta, säger Henrik Tvarnö (S).

Val 2018 – #dinröst

Förslag och omröstning

Tanken är att landsortsborna ska få lämna in förslag på hur pengarna skulle kunna användas. Sedan görs en omröstning lokalt på orten och så genomförs det vinnande förslaget. Och det kan vara alltifrån upprustning av den lokala badplatsen till någon ändring som har med trafik att göra.

– Det kan egentligen vara precis vad som helst. Det här handlar framför allt om att samla kraften hos alla medborgare, då blir vi en starkare kommun. En annan fördel är demokratiperspektivet, säger Henrik Tvarnö (S).

153 kronor per person

Av Vetlanda kommuns drygt 27 000 invånare bor ungefär hälften på landsbygden. En satsning på två miljoner skulle därmed innebära cirka 153 kronor per person. Och frågan är om det är tillräckligt?

– Nej, det behövs ännu mer pengar, säger Daniel Hjort från Björköby.

Frida Kvarnstrand instämmer.

– Det beror ju på vad pengarna används till. Men det är väl aldrig tillräckligt, så är det ju.

Inte ens kommunalrådet själv tycker att två miljoner räcker i det långa loppet.

– Jag skulle givetvis önska mer, men någonstans måste vi ju börja och det här är ett komplement till de ordinarie investeringar och satsningar som vi ändå ska göra, säger Henrik Tvarnö (S).

Hur troligt är det att det här kommer genomföras?

– Egentligen finns det inget som säger att det inte skulle genomföras. Engagemanget finns, vi avsätter medlen och sedan är det ju bara att köra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet