Viltolyckor ökar – och utgången kan vara dödlig. Foto: Räddningstjänsten Jönköping & Hans Runesson/TT

Var 9:e minut sker en viltolycka – det ska du tänka på i vinter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet viltolyckor tangerar återigen rekordnivåer. Samtidigt närmar sig vintern, den mest olycksdrabbade perioden på året, med stormsteg. Här är några råd till dig som ska ge dig ut på vägarna framöver.

Var 9:e minut. Så ofta sker en viltolycka i Sverige. Förra året var drygt 61 000 fordon inblandade i viltolyckor, vilket är ett rekord. I måndags inledde Nationella Viltolycksrådet, en samarbetsorganisation där bland annat Polismyndigheten ingår, en landsomfattande insatsvecka för att informera om viltolyckor.

Satsningen ska ses i ljuset av att det hittills i år har träffat 41 000 viltolyckor. Fredrik Bergh, informationssekreterare på Polismyndigheten, uppskattar att antalet viltolyckor kommer att tangera förra årets rekord när vi gör bokslut över 2018.

– Jag skulle tro att vi kommer landa på ungefär samma siffra, säger han.

Flest olyckor under vintern

Utöver maj och juni är det just vintermånaderna oktober, november och december som är mest olycksdrabbade.

– Det beror bland annat på tillgången på föda. Och är det väldigt mycket snö gör djuren precis som vi människor – de ger sig ut på vägarna där det är plogat. Vi saltar också vägarna och därmed finns det salt som djuren vill åt.

Fredrik Bergh förklarar hur rådjuren tänker:

– I år har vi exempelvis haft ett väldigt gott äppelår. Varför ska jag gå omkring och mumsa på något när jag har det smaskiga i villaträdgårdarna?

”Vi som bor i städerna måste lära oss mer om vilda djur”

Att fler rådjur blir påkörda i storstadsområden tror Fredrik Bergh beror på ovana.

– Vi som bor i städerna måste lära oss mer om de vilda djuren. I exempelvis Norrland sker det färre olyckor och det beror inte bara på att biltätheten är lägre utan också på att man är mer van vid att läsa av naturen.

Vad ska man tänka på som bilförare?

– Två saker. Det första är att ta ner hastigheten, speciellt på vinterhalvåret där man har ett väglag som är förrädiskt vilket gör att man inte kan bromsa när djuret kommer. Det andra är att fungera som en fyr, det vill säga att man inte bara fokuserar på vägen utan också tittar längs sidorna.

”Kommer hornen in kan du bli spetsad”

Värst att krocka med är älgar och vildsvin. Utgången kan vara dödlig.

– En älg kan väga upp till 700 kg. Får du det på en bil märks det om man säger så. Det ska man ha klart för sig. Jag brukar säga så här: tänk att du har en resväska på 23 kg, ta det gånger tio och släng det på en bil som kommer i 90. Då förstår man vilka krafter det är.

Ovanligt att krocka med rovdjur

Rådjuren står för den absoluta lejonparten av viltolyckor i Sverige. Under 2017 var rådjur exempelvis inblandade i nära 46 000 av de drygt 61 000 inrapporterade olyckorna. Därefter är vildsvin och älgar (6082 respektive 5941) vanligast.

Att krocka med rovdjur är betydligt mer sällsynt, men det sker. Förra året var exempelvis björnar inblandade i sju viltolyckor medan 31 örnar blev påkörda. Folk har även krockat med järv och lodjur.

– Det händer att man krockar med rovdjur, folk har till och med krockat med örnar. Men det är inte alls vanligt i förhållande till andra vilda djur, säger Fredrik Bergh, informationssekreterare på Polismyndigheten.

Hur farligt är det att krocka med en björn?

– De väger nästan lika mycket som en älg så skadan blir detsamma. Men det som är faran med älgarna är ju att de har horn. Krossas bilrutan och hornen kommer in kan du bli spetsad.

Källa: Nationella Viltolycksrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.