Vinst från friskolor laddad fråga för Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

När Centerpartiet snart samlas för att bestämma vilken politik de ska driva i framtiden kan frågan om att begränsa friskolors vinstuttag bli en av de allra hetaste. Om partiet ändrar sig skulle det innebära att de överger den traditionellt borgerliga hållningen i den mycket omdebatterade frågan.

– Det har varit en väldigt polariserad fråga tidigare, där vänstern varit emot och högern för. Nu känns det som att vindarna har vänt litegrann, säger CUF:s utbildningspolitiska talesperson Caroline von Seth. 

Att det börjat bubbla i frågan tror Caroline von Seth handlar om att den generation som gått i skolan sedan friskolereformen började gälla nu vuxit upp. 

– Och vi har sett bristerna i praktiken, tror jag. Man har kanske märkt av att man gjort vissa besparingar för att skolan ska gå runt på ett eller annat sätt. Eller så har man märkt det i kvaliteten och behörighet på lärare.   

Men det är inte bara ungdomsförbundet som trycker på i den här frågan internt. Flera motioner som ska behandlas på partistämman handlar om just detta och även i riksdagen har Centerpartiet ledamöter som tycker att det är dags att åtminstone titta på hur en vinstutdelningsbegränsning för friskolor skulle kunna se ut.

– Jag är inte säker på hur den ska formas i detalj. Men det som flera har lyft, och som jag också tycker att man bör titta mer på, är att ställa krav innan man får dela ut pengar till investerare. Så att pengarna stannar i systemet om man inte lever upp till vissa kvalitetskrav, säger riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C). 

Lööf: “Behöver se till att systemet blir mer likvärdigt”

Partiledaren Annie Lööf (C) säger att friskolereformen behöver förändras på flera sätt, men ser det inte som särskilt sannolikt att de skulle vända tvärt i frågan.

– Jag tror verkligen på möjlighet att kunna driva förskolor och byskolor runtom i landet och det är ofta lärare och pedagoger som investerar både i sin tid och sitt eget kapital. Och då är det viktigt att det också finns en möjlighet att ta ut lön efter det att man gjort investeringar som är nödvändiga för att skolan ska leva upp till kvalitetskrav. Därför skulle jag se det som svårt att vi skulle gå med på att förbjuda vinster eller liknande.

SVT: Ni som fick in en formulering i januariavtalet om att regeringen inte ska driva frågan om vinster eller i välfärden. Vad tänker du om att personer i ditt eget parti driver den här frågan nu?

– Det är inte så konstigt egentligen. För vi har en levande debatt i vårt parti, precis som andra partier har. Och det här är ju en fråga som engagerar väldigt många centerpartister. Att få en bra skola i hela landet. För mig och Centerpartiet är det viktigt att möjligheten att kunna välja sin förskola och skola finns kvar och då måste det finnas alternativ. Men vi behöver se till att systemet blir mer likvärdigt.

Citat ur några av motionerna till C-stämman

“Sverige är enda landet i världen som utdelar vinster på det här sättet”

“Som skolpolitiker och stark förkämpe för valfrihet kan jag med bedrövelse se hur ett gammalt beslut om en friskolereform som inte längre fungerar som den är tänkt”.  

“Den är sällsynt olämplig att överlåta skolan till marknaden. Inte ens Margret Thatcher på sin tid eller Donald Trump har gjort som Sverige gör. Inte något annat land i världen. Det borde leda till eftertanke”.

“Diskussionen i media blir allt hårdare och tyvärr framstår Centerpartiet ofta som friskolereformens största försvarare. Som centerpartist i kommunens barn- och utbildningsnämnd känner jag att jag får svårare och svårare att försvara vår politik i denna fråga”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.