SMHI varnar för rejält snöfall i Norrbotten och ishalka i Jämtland och Västernorrland. Foto: ADAM IHSE / TT

Vintern är här – rejält med snö att vänta

Uppdaterad
Publicerad

Vintern har nu formellt anlänt i stora delar av norra Sverige. Och mer vinter blir det.

SMHI klass 1-varnar för rejält snöfall i Norrbotten — och bilister i Jämtland och Västernorrland bör se upp för ishalka.

Från Treriksröset i norr till Åre i söder är det nu meteorologisk vinter — det innebär att dygnsmedeltemperaturen varit noll grader eller lägre i minst fem dygn.

På SMHI:s årstidskarta täcks hela Norrbotten av den mörkblå färg som symboliserar vintern, och även i delar av Västerbotten har det varit kyligt i veckan.

– Vi hade säsongens lägstanotering i temperatur fredag morgon. Då var det minus 17,8 grader i Vilhelmina, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Förra veckan kom säsongens första riktiga snöfall i Sverige. I helgen fortsätter det att snöa i norra Norrland — och det med besked.

– Det kan bli större mängder snö i Norrbottens läns inland, säger Sofia Söderberg.

Varning för ishalka

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall från söndag eftermiddag fram till natten mot måndag i Norrbottens läns inland. Det kan bli runt 5-15 centimeter snö, främst i de västra delarna.

Den som ska ge sig ut på vägarna redan under söndagsmorgonen och förmiddagen i de mellersta delarna av landet bör ta det försiktigt.

SMHI klass 1-varnar för plötslig ishalka i delar av Västernorrlands län och Jämtlands län, där regn kan falla på kalla vägar.

Solglimt på öarna

I söder däremot fortsätter det att vara relativt milt.

– Det är molnigt, tidvis regn och kan vara lite disigt. I Östersjölandskapen, främst på Öland, Gotland och längs kusten kan det bli någon solglimt, säger Sofia Söderberg.

TT: När kommer vintern till Svealand och Götaland?

– Det får man vänta på ett tag till. Det är är fortsatt milt de närmaste dygnen, och ingen direkt kyla på ingång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.