Vintern på väg in i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagskvällen gjorde vintern sitt inträde i Sverige. Klockan 20.00 stod det klart att Tarfala i nordvästra Norrland, öster om Kebnekaise, haft fem dygn med en medeltemperatur som inte överstigit noll grader. Och därmed trädde den meteorologiska vintern in i Sverige.

Det har snöat på flera håll i september, nu senast i Värmland, men det är först i och med det femte dygnet där medeltemperaturen varit under noll grader som Sverige får vinter.

– Det är spännande, nu har vi tre årstider samtidigt. Det är sommar i söder, höst i stora delar av Norrland och nu vinter i nordväst, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Inte rekordtidig

Samtidigt är det inte ovanligt att just Tarfala får snö i september. Området får inte alltid meteorologisk sommar, även om det fick det en kort period i år. Hösten inföll redan i början av augusti i år.

– I Tarfala har till och med vintern infallit i augusti, så i år är den inte rekordtidig, säger Pererik Åberg. 

Snabbar inte på vintern i övriga Sverige

Men, bara för att den meteorologiska vintern gör inträde i nordvästra Sverige, betyder det inte att resten av landet kommer att få vinter tidigare i år.

– Det kan vi inte riktigt säga än, men troligtvis blir det inte så, säger Pererik Åberg.

Samtidigt går SMHI ut med en klass 1-varning för hård vind med snödrev eller nederbörd i Jämtlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.