Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Morgonstudions programledare blåser positivt i alkomätaren – efter att ha druckit julmust. Se vad utslaget blev i klippet! Foto: SVT

Här ger alkomätaren positivt utslag – på julmust

Uppdaterad
Publicerad

I en trend som sprids på Tiktok visar alkomätaren positivt efter att man druckit julmust. I SVT:s Morgonstudion förklarar Tomas Jonsson som är VD för testlabbet på Motorförarnas Helnykterhetsförbund fenomenet.

– Det finns lite alkohol i julmust och jästa produkter överlag, säger han.

Klippen som sprids har chockerat många. Att alkoholmätaren ger utslag är förvånande för de flesta, men man behöver inte oroa sig för att bli påverkad. Det finns alkohol i allt som har i socker i sig och där det blir någon form av jäsning.

Enligt Tomas Jonsson behöver alkoholen komma ut i blodet för att körförmågan ska påverkas. Men så är inte fallet när man dricker julmust.

– Det som händer i det här fallet är att man får en kontaminering och munalkoholen försvinner efter bara några minuter.

Om man dricker julmust i bilen och sedan blir stoppad i en poliskontroll finns det dock risk att man får följa med in på stationen menar Tomas Jonsson.

– Om du blåser över gränsen för rattfylleri så kan det bli så att polisen behöver ta in dig på bevisprovskontroll. Men där är apparaterna så pass sofistikerade att de känner av om det är munalkohol eller inte, säger han.

Se när Morgonstudion provar julmust-trenden i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.