Den amerikanska ambassaden i Stockholm handlägger bara akuta visumärenden på grund av pandemin. Foto: Quique García/EPA/EFE/TT

Visumproblem stoppar hundratals svenska utbytesstudenter

Uppdaterad
Publicerad

Visumproblem sätter stopp för hundratals svenska studenter som ska plugga i USA i höst. I stället åker studenter över hela Europa för att få sitt visum godkänt, vilket blir allt svårare. Bara en bråkdel kommer kunna komma iväg.

– Jag har inte gett upp helt men det känns som att oddsen för att jag kan åka iväg är väldigt små. Så jag planerar snarare utefter hur det kommer bli om jag måste stanna i Sverige än om jag skulle flytta, säger Moana Södergren som bara har två veckor kvar innan terminen börjar.

Allt var klart inför resan redan i våras, hon hade blivit antagen till en utbytestermin på universitetet i Massachusetts och sagt upp sin studentlägenhet i Uppsala. Men i maj fick hon veta att amerikanska ambassaden i Sverige hade slutat utfärda studentvisum på grund av covidregler och resursbrist, och studenter som redan hade bokat tid blev automatiskt avbokade.

”Drömmar som krossas”

– Det är drömmar som krossas. De har redan haft ett helt år där de inte har kunnat göra något. Det är inte så lätt att läsa distans mot USA nio timmar bort. Och nu är allt klart, de har fått sina visumhandlingar, det är en tio minuter lång intervju kvar, och så tar det stopp, säger Lena Westman, vd för Study Abroad.

Det finns ingen sammanhållen bild av hur många svenskar som drabbas. Men enligt SVT:s rundringning till svenska organisationer och lärosäten som anordnar utrikesstudier är det över 1200 svenska studenter som skulle ha åkt till USA i höst. Men bara mellan 10 och 30 procent har lyckats få visum.

Allt fler länder stänger dörren

Det enda sättet att komma runt problemet har varit att söka visum på amerikanska ambassaden i ett annat europeiskt land. Tyskland, Spanien, Frankrike och Polen är några av de länder som har tagit emot svenska studenter. Samtidigt har allt fler länder börjat stänga dörren för utländska medborgare som vill boka nya tider. Och vissa som har bokade tider har gång på gång fått sina intervjuer avbokade i sista minut.

– Det är land för land, vecka för vecka. Så nu är det i stort sett bara Rumänien kvar, säger Lena Westman.

Problemet ligger hos amerikanska ambassaden i Stockholm som bara handlägger akuta visumärenden på grund av pandemin. I ett mejl till SVT skriver de att de beklagar det som skett, att man måste prioritera amerikanska medborgare, men gör vad man kan för att komma ikapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.