Foto: SVT Grafik

Vittnesmålen från #allavi – skakande beskrivningar av mycket grova brott

Uppdaterad
Publicerad

Otaliga vittnesmål och berättelser har kommit in via uppropet #allavi. Många är skakande beskrivningar av mycket grova brott. Texterna nedan är ett urval och godkända för publiceringar av skribenterna.

”Varför kommer du inte till mig när du behöver tröst?”

Det var din standardfråga varje gång jag låste in mig på toaletten. Svaret var att du precis våldtagit mig och du är den sista personen jag vill ha med att göra. Jag hade fött vårt barn nyligen och stygnen skavde men du kunde inte vänta. Det var så fruktansvärt synd om dig som inte ”fick” sex under dessa dagar så du tog det med våld. Som så många gånger förut.

Kampanjen #MeToo

Men nu hade jag även ont efter en 26h förlossning. Jag kunde inte skrika eftersom barnen låg och sov. Det gjorde så fruktansvärt ont överallt och jag insåg där och då att det inte fanns några gränser. Efteråt frågade jag dig om du förstod vad du gjort? ”Jag har inte våldtagit dig, om du tror det.” Vad kallar du det för då? Inget?

Blödande av stygnen som gått upp och med dig i hasorna ställer jag mig i duschen och säger att vi borde söka hjälp för vi har problem vi inte klarar av att hantera själva. Du vägrar. Du vill att jag ska trösta dig istället eftersom du mår ju så otroligt dåligt, som vanligt. #allavi

”Han tjatar, Amen vadå snälla va inte så tråkig alla andra gör det ju.”

Jag är 13 år, han 16-17. Min kille. Vi träffades när jag var 12. Vi va hemma hos han. Han säger: ”lägg dig ner, jag vill prova en sak”.

 Jag gör som han säger. Han tar fram en skämtdildo en sån där som ser ut som en morot(?!) i hårdplast, vassa kanter. Han säger: jag har fått den här av min mamma. ”Nej jag vill inte” säger jag. Han tjatar, ”Amen vadå snälla va inte så tråkig alla andra gör det ju.”

Jag (försiktigt) ”nej snälla måste vi”. Han: ”lägg dig ner bara”. Jag gör det, jag gråter hela tiden, jag skäms, så förnedrande. Han sa efter: Se, du tyckte ju det va skönt! ”Mmm säger jag (rödgråten).” #allavi

”Du ska vara glad att du lever idag.”

När jag slutligen ville göra slut, så dök han upp en förmiddag i min lägenhet, och utsatte mig för den grövste våldtäkt jag någonsin varit med om. Han höll på i timmar, och hotade med att jag skulle dö. Lade upprepade gånger en kudde över huvudet på mig och tryckte så att jag inte skulle få luft. Jag drabbades av att frysa till is, och vara extremt passiv. Vred på huvudet när kudden kom.

Jag sa slutligen att jag måste få kissa och duscha, jag fick inte stänga badrumsdörren. Rätt som det är så rusar han in med en sax i högsta hugg, och säger att han ska klippa av mig håret. Jag bönade o bad att han skulle låta bli. Slutligen gick han tillbaka till sängen. Som tur var hade jag kläder i badrummet, så klädde mig blixtsnabbt och sprang ut och nerför trapporna.

Tiden gick och efter ett knappt år kände jag att jag måste face:a honom om det som hänt. Jag föreslog offentlig plats, så vi tog en fika på Medborgarplatsen. Jag förklarade att jag måste få svar på varför han gjorde det som hände?

Då svarar han att: ”Du ska vara glad att du lever idag.” #allavi

”Han var vuxen. Jag var tre.”

1969 jag var tre år. Han var min morbror. Det började med att han följde mig in på toa. I fem år höll det på förutom på sommaren då han oftast var på annan ort. Han var vuxen. Jag var tre.

Efter det är det många som gått för långt och där jag har gett upp mig själv. Allt från överfallsvåldtäkt av främmande man till manlig vän har hänt. Det har varit år av svärta och svårt med kärlek, som värmer. Konfronterade min mor i vuxen ålder, hon som såg övergreppen. Men valde att låta det fortgå.

Min mamma sa att det var synd att jag inte tog livet av mig när jag ändå hade försökt som barn. Hon gick sedan bort, utan att be om ursäkt. Jag har egna barn som jag tror har haft det bättre och jag har en varm make. Mest har jag det bra, men ändå smärtar det än och särskilt nu med allt jag delar med er systrar.

Vi måste ta över och se till att det blir bättre. #allavi

”Jag satt där i fåtöljen, han satte på en porrfilm, började göra det han ville med mig och jag kunde inte göra någonting!”

Gissar att jag var runt 17 år och kom hem till en väns lägenhet för att hälsa på och se hur det var med honom. Jag brydde mig om honom, som vän, och visste att han inte mådde så bra. Han erbjöd mig att smaka på en joint och jag tackade ja. Vilsen tonåring och hade aldrig provat förut. Ung och dum som jag var så gjorde jag det.

Det ångrar jag än idag, så djupt. Han rökte ner mig totalt, med bara några bloss, och jag satt där i fåtöljen och kunde inte röra mig. Jag kunde inte ens lyfta armarna och jag fick knappt ur mig ett ord. Men jag vet att jag lyckades säga nej några gånger. Jag skrek inombords!!! Jag var totalt förlamad av det han rökte ner mig med! Jag satt där i fåtöljen, han satte på en porrfilm, började göra det han ville med mig och jag kunde inte göra någonting!

Jag såg och kände allt som han gjorde med mig men jag kunde inte röra mig, inte göra någonting för att skydda mig själv, ingenting. Jag som dessutom trodde att han var min vän. #allavi

”Han mådde så himla dåligt över det nu dagen efter. Det slutade med att det var jag som tröstade honom.”

Jag hade ett icke-förhållande med den snällaste killen på jorden. Alltså på riktigt SNÄLLASTE. Vi umgicks i samma gäng och han var liksom den här fromma personen som alltid ställde upp för alla och aldrig gjorde en fluga förnär. Jag gillade honom just därför.

En kväll i början på november för sju år sedan hade mitt tjejgäng cocktailparty. Vi hade en fantastiskt rolig kväll. När klockan slog 02:00 snubblade jag hemåt till den här killen jag brukade sova med. Full som en kastrull somnade jag nog innan jag träffade kudden, men jag kan ändå på något sätt minnas hans kropp mot min.

Det är svårt att beskriva, men redan när jag vaknade morgonen därpå kände jag att någonting inte riktigt stämde. Killen som titulerade sig som den frommaste killen i stan berättade när jag frågade att han hade haft sex med mig. När jag sov. Han menar på att han först trodde att jag var vaken och sen när han insåg att jag sov så hade han fortsatt ändå.

Han mådde så himla dåligt över det nu dagen efter och menade på att han förstod fullt ut om jag ville anmäla honom. Det slutade med att det var jag som tröstade honom. Han var ju så himla snäll och hjälpsam mot alla, så det kändes liksom rätt att Jag för en gångs skull ställde upp för Honom.

Jag anmälde inte. #allavi

”Min kompis skulle få pengar om hon runkade honom. Hon gjorde det, med en plastpåse från Domus.”

Jag var tolv år. Jag följer i alla fall med min kompis till någon hon kallar BUBBEN. Han är en schysst snubbe som bjuder på öl, cigg och godis. ”Han gillar att hänga med yngre tjejer.” Bubben, är mer gubbe än snubbe.

Första gången var Bubben ändå en schysst snubbe. Vi gjorde inget mer än att prata, dricka öl, röka och äta godis. Jag ville så gärna vara så där tuff som min äldre kompis. Jag provade både att röka och dricka öl. Som tur var kunde jag varva med godis, för jag hatade egentligen smaken av öl och rök.

Andra gången öppnade Bubben dörren iklädd bara kallingarna. Det kändes väldigt konstigt att han inte tog på sig byxorna medan vi var där. Det blev äckligt när han sen började smeka sig utanpå kallingarna och jag förstod att han hade stånd. Ungefär som om det vore helt naturligt att klämma sig på könet samtligt som man pratar om ”vädret” med småbrudar.

Jag tvekade lite att följa med nästa gång men jag vågade inte låta min kompis åka själv. Hon kanske kunde råka illa ut. Det blev fler gånger. För varje gång avancerade Bubben. Min kompis skulle få pengar om hon runkade honom. Hon gjorde det, med en plastpåse från Domus. Nästa gång får hon mer pengar och gör det utan påse.

Det sista minnet jag har är att hon går med på att ligga med honom. #allavi

”De fem åren i mitt unga liv har inneburit att jag under hela mitt vuxna liv försökt hitta den riktiga KÄRLEKEN.”

Min första riktiga relation började när jag som 17-åring flyttade till dåvarande Väst-Berlin (för 46år sedan) för att utbilda mig till sjuksköterska. Han var 5 år äldre än jag. Samtycke var inte uppfunnet då, utan jag blev tvingad att ha sex på ett sådant sätt som jag inte var bekväm med.

Vid ett tillfälle när vi var på semester blev jag drogad med tabletter och alkohol och sedan tog han bilder på mig, eller rättare sagt, mitt underliv i de mest vedervärdiga ställningar man kan tänka sig. Jag hade inte någon aning om att det skett utan råkade efter hemkomsten hitta bilderna i hans rum. Han bodde fortfarande hemma pga universitetsstudier. När jag hittade bilderna tvingades jag konstatera att han även använt diverse olika föremål som han fört upp i mitt underliv.

Hela händelsen var så traumatisk att jag förträngde det under ca 30 års tid. I samband med utbrändhet kom allt upp till ytan igen. Minnena av flera års övergrepp, som jag varit fullständigt omedveten om, kom inom loppet av ett fåtal minuter likt en gammaldags film som ett enda virrvarr i mitt knä. De fem åren i mitt unga liv har inneburit att jag under hela mitt vuxna liv försökt hitta den riktiga KÄRLEKEN.

Tyvärr måste jag nu med nyss fyllda 63 inse att jag får fortsätta längta efter den person som är mogen nog att dela kärlek med RESPEKT som viktigaste förtecken.  #allavi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet