Foto: Anders Mohlin, SVT Grafik / TT

Vittnet: Jag skrek bara nej! när han svängde in på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan dådet har de drabbade ställts öga mot öga med terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

I förhören vittnar de överlevande om skräcken när Akilov kom körande med lastbilen på Drottninggatan.

– Jag skrek bara ”Nej!” när han svängde in på Drottninggatan. Jag fick bilder av Nice, säger en man som kastade sig undan lastbilen i sista stund.

Det blev stundtals känslosamt för de överlevande som i dag för första gången fick sitta i samma rättssal som den man som nästan körde på dem den 7 april förra året. Under förmiddagen har en man och en kvinna hörts om deras upplevelser från den första delen av brottsplatsen – strax efter att Rakhmat Akilov har stulit lastbilen. Båda två befann sig på Holländargatan, i zon A, som åklagaren kallar just det området.

– Känslan är att lastbilen nästan nuddar mig. Jag känner vinddraget när den kör förbi. Jag tror den var ungefär 10-20 centimeter ifrån mig, berättar det första vittnet, den man som blev den första att hoppa undan från lastbilen.

Terrordådet i Stockholm

– Först ropade jag och skrek och tänkte följa efter bilen, säger mannen.

Foto: Anders Mohlin, SVT Grafik

Föll i gråt

Vittnet beskrev också hur han mått efter händelsen. När han berättade om sömnsvårigheter, huvudvärk och rädsla, föll han i gråt.

Mannen hoppar upp på en låg mur mot Adolf Fredriks kyrkogård och ser sedan hur lastbilen prejar upp en personbil på trottoaren och klämmer fast en kvinna mot husväggen.

– Jag kan inte säga att jag helt säkert såg lastbilen, jag mera kände den. Jag minns smärtförminnelserna, när min nacke klickar till, min fot blir överkörd av bilen och min hand kläms fast. Sedan blir allt stilla, berättar kvinnan i rättssalen.

Förnekade mordförsök

Rakhmat Akilov förhördes också kort om zon A. Han förnekar brott på de mordförsök som åklagaren menar har skett utanför Drottninggatan. Hans advokat Johan Eriksson förklarade att det är för att han inte haft uppsåt att döda specifika personer genom att sikta på dem. Hans tänkta brottsplats var enbart Drottninggatan och planen var där att döda de som kom framför bilen.

– Akilov girade inte för att köra på några personer på Holländargatan. Hans mål var inte att döda några enskilda personer utan tas sig till Drottninggatan och där köra på de som kom framför bilen, säger Johan Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet