Volkswagen kommer att återkalla tre bilmodeller på grund av ett fel på säkerhetsbältet. Foto: TT

VW återkallar 410 000 bilar – fel på säkerhetsbältet

Uppdaterad
Publicerad

Ett fel i de senaste modellerna av Volkswagen Polo, Seat Arona och Seat Ibiza gör att det vänstra säkerhetsbältet i baksätet kan gå upp, om bilen gör vänstersvängar i hög hastighet med tre personer i baksätet. 410 000 bilar är drabbade av felet.

Avslöjandet gjordes av den finska motortidningen Tekniikan Maailmas, som uppger att det handlar om en designmiss.

Felet består i att mittenbältets spänne är monterat högre än på sidoplatserna, vilket leder till att det av mittenpassagerarens tyngd kan tryckas mot det vänstra bältesspännet vid kraftiga vänstersvängar, så att det vänstra bältet öppnas.

”Åtgärdas utan kostnad”

Volkswagens informationschef i Sverige, Markus Thomasfolk, uppger för SVT Nyheter att bilarna nu kommer att återkallas för att rätta till felet. Totalt rör det sig om 410 000 bilar.

– Problemet är identifierat och känt. Det finns en teknisk lösning – berörda bilägare kommer att kontaktas och få felet åtgärdat utan kostnad. Då vi alldeles nyligen fått kännedom om problemet kan jag inte säga exakt när återkallelsen sker.

Uppmaning: Använd ej mittenplatsen

Den nya bältesanordningen ska testas och godkännas innan den kan tas i bruk. Alla bilägare som berörs kommer att kontaktas av Volkswagen under de kommande veckorna.Tills vidare uppmanar Volkswagen ägare till de berörda bilmodellerna att inte använda mittenplatsen i baksätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer