Foto: TT

Volvo återkallar 86 000 bilar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Volvo återkallar drygt en halv miljon bilar globalt, varav 86 000 i Sverige.
Orsaken är en felaktig motorkomponent som i värsta fall kan leda till att bilen börjar brinna.

Felet beror på insugningsröret till motorn, en plastkomponent, som kan smälta av värmeutvecklingen i motorrummet.

– I ett fåtal fall har det lett till en motorbrand, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

Inga personskador eller olyckor har dock rapporterats, uppger Elfström i SVT Nyheters direktsändning.

De bilar som berörs är från 2014–2019 med fyrcylindriga dieselmotorer. Hit hör bland annat populära modeller som V40, V60, V70, S80, XC60 och XC90.

– Det är dieselvarianterna av de modellerna.

507 000 bilar totalt

Totalt rör det sig om 507 000 bilar världen över som återkallas, varav 86 000 i Sverige. Volvo kommer att skicka brev till samtliga bilägare för att göra dem uppmärksamma på om det förekommer något onormalt beteende i motorn. Hur och när felet kommer att åtgärdas är ännu inte klart.

– Vi arbetar fortfarande på en teknisk lösning av problemet. Fram till dess ber vi våra kunder vara uppmärksamma på eventuella felmeddelanden som härrör sig till motorn. Utan felmeddelanden är bilen säker att köra, säger Stefan Elfström.

Hur har det här felet kunnat uppstå?

– Det är en komponent som finns i ett stort antal bilar globalt. Bilarna har tillverkats under en femårsperiod, och så fort vi upptäcker ett systematiskt fel så kontaktar vi kunderna och uppmärksammar dem på det. Jag kan inte kommentera just hur det har kunnat uppstå, det finns många komponenter.

Ni tillverkar ju de här bilarna, vem bär egentligen ansvaret?

– Det är vi som är ansvariga för felet och kunderna ska hållas skadelösa så långt det är möjligt. Vi får dock besvära dem om att komma in till verkstaden så fort det är dags att byta ut komponenten, men det sker kostnadsfritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Volvo cars

Mer i ämnet